Za svaku muku postoji piće: ŠTA PITI KADA STE UMORNI, IMATE GRČEVE, NESANICU…

Bez obzira da li se radi o grčevima u mišićima ili mamurluku, ponekad su kućna rješenja i najbolja, ali i najjednostavnija. Za svaku muku postoji piće koje će vam ublažiti tegobe. Samo je potrebno da znate šta je dobro da pijete.

Za izgradnju mišića
Mlijeko je idealan napitak poslije treninga jer sadrži proteine sa svim najvažnijim amino kiselinama. Najbolje je odabrati svježe i punomasno mlijeko.

Mršavljenje
Ako želite da skinete kilograme zeleni čaj i sok od grejpfruta su odličan izbor jer ubrzavaju metabolizam i pospješuju izbacivanje toksina iz organizma.

Kakao za oporavak
Poslije velikih fizičkih napora, ili tokom oporavka od bolesti dobro je popiti kakao ili čokoladno mlijeko. Oni imaju idealan odnos proteina i ugljenih hidrata koji tijelu daju energiju.

Loš zadah
Vaš prvi izbor uvijek mora da bude voda budući da je najveći krivac za neprijatan zadah dehidriranost koja podstiče razvoj bakterija u ustima.

Mamurluk
Svu znamo taj osjećaj kada imamo utisak da glava nije naša i da nas nikada neće proći glavobolja. Dobar izbor je smuti od banana i špinata, kao i sok od pomorandže.

Bolja cirkulacija
Ako patite od hladnih nogu, i imate problema sa cirkulacijom, stručnjaci savjetuju da popijete 2,5 decilitara piva, koje će podstaći cirkulaciju krvi. Naravno, ne smijete da pretjerujete sa pivom.

Grčevi u mišićima
Iako je ne vole baš svi, tečnost iz kiselih krastavaca je odličan lijek za grčeve u mišićima. Tečnost čisti krv od pretjeranih kiselina i podstiče izbacivanje tečnosti iz organizma.

Bol u grlu
Čaj od kurkume je dobro piti kada vas zaboli grlo. Inače, ovdje je najvažnije unositi dovoljno tečnosti jer suhoća grla dodatno pojačava bol. Ovaj čaj je dobar lijek jer smanjuje osjećaj grebanja i peckanja u grlu.

Za uspavljivanje
Savršeno uspavljujuće sredstvo je čaj od kamilice, ali važno je da bude nezaslađen jer šećer ima suprotan, “razbuđujući” efekat. Veoma dobar je i čaj od matičnjaka.

error: Content is protected !!