Za suhu, masnu i oštećenu kosu: Napravite prirodni šampon od aloe vere (RECEPT)

Ovaj šampon prodire duboko u pore tjemena i revitalizuje kosu od korijena do vrhova. Prirodne amino kiseline biljke odlično čiste kosu i “podižu” prljavštinu, koju poslije samo saperete vodom. Uz to, kosa će biti sjajna i meka na dodir, jer aloe vera djeluje i kao balzam. Važi za jedan od najboljih prirodnih preparata za revitalizaciju oštećene kose, a redovnom upotrebom možete se riješiti i peruti.

Za jedan od najjednostavnijih recepta za ovaj šampon treba vam: aloe vera gel i neki blagi ili prirodni šampon. Samo pomiješate jednake dijelove ovih tečnosti i koristite kao običan šampon da biste pojačali njegovo djelovanje i dobili 2 u 1 – i šampon i balzam.

U drugom receptu koristite: tečni kastilj sapun, aloe vera gel, glicerin i biljno ulje (može obično, ali bolja su njegujuća poput maslinovog ili jojobinog).

Ako koristite gel direktno iz biljke potrebno je da presiječete list uzdužno i kašikom sa lista skinite gel. Miješate po 60 ml tečnog sapuna i aloe vera gela, pa mješavini dodate 1 kašičicu glicerina i par kapi biljnog ulja. Mješavinu sipate u staklenku ili plastičnu bočicu, a šampon možete korisititi svaki dan, potrebno je samo da ga protresete prije upotrebe. Ovaj šampon je posebno dobar za suhu kosu.

Za šampon sa čajevima pripremite: 2 šolje malo jačeg čaja (od biljaka poput kamilice, koprive, ruzmarina, nevena, hajdučke trave, lavande, mente, …), 180 ml tečnog kastilj sapuna, 2 kašike aloe vera gela, pola kašičice maslinovog ili jojobinog ulja (izbacite ovaj sastojak ako imate masnu kosu) i eterična ulja za miris (nije obavezno).

Lagano dodajte kastilj sapun u pripremljen ohlađen čaj i izmešajte, dodajte i ostale sastojke. Izmiješajte dobro, pa držite u plastičnoj boci. Promućkajte prije upotrebe. Može stajati par dana na sobnoj temperaturi, ali bolje je da ga držite u frižideru. Ako umjesto čaja budete koristili običnu destilovanu vodu šampon možete slobodno držati van frižidera.

 

Komentari

komentara