Za sreću u braku: Muškarcima je dovoljno samo da je žena lijepa!

Ključ dugog i srećnog braka za muškarce nema veze sa kompatibilnošću karaktera ili sličnim interesima partnera. Za pripadnike jačeg pola najvažniji je fizički izgled, tvrdi američko istraživanje.

Prema najnovijoj teoriji, muškarci sa atraktivnijim ženama imaju srećnije brakove, a to zadovoljstvo ne nestaje s vremenom.

Isto se, ipak, ne može reći za žene kojima je za bračnu sreću potrebno puno više od prijatne spoljašnosti partnera, pokazalo je istraživanje.

Psiholog Andrea Meltzer sa Univerziteta Dedman ispitivala je više od 450 mladih bračnih parova u periodu od četiri godine.

Prije početka istraživanja, nezavisni tim istraživača je ocenio fizički izgled svakog od učesnika. Tokom četiri godine, supružnici su odvojeno morali da odgovaraju na pitanja o tome koliko su srećni u braku.

Rezultati su pokazali da su muževi bili puno zadovoljniji na početku braka, a to se nije mijenjalo ni tokom godina, ali samo u slučajevima u kojima su žene ocjenjene atraktivnima.

Zanimljivo je i da su ljepše žene bile zadovoljnije, što je naučnike navelo na zaključak da muškarčeva sreća utiče na generalno zadovoljstvo oba bračna partnera.

S druge strane, dobar izgled muškarca nije uticao na ženinu sreću.

“Ova otkrića podupiru stav da fizička privlačnost utiče na kvalitet veze”, rekla je Meltzer dodavši da to ne znači da su muškarci površni, već samo da više cijene bračnu partnerku koja lijepo izgleda.