Za Silvaninu emociju u pjesmi “Teško mi je jadnoj u Saraj'vu sama” “kriv je” Sabit, sarajevski obućar zbog kojeg je pobjegla u Beograd, a on se propio i nikada se nije oženio

Zilha je u Beogradu upoznala novu ljubav, a Sabit nikada se nije ženio. Odao se alkoholu, čuvao je desetak fotografija sa Zilhom – Silvanom, čak ih je povremeno “osvježavao”. Neke je držao i uramljene. Svoj bol I uspomenu na ovu veliku ljubav nikada nije htio da dijeli u javnosti. Umro je uz Silvaninu pjesmu “Teško mi je jadnoj u Saraj’vu sama

Silvana Armenulić

Legendarna Silvana Armenulić sa nepunih osamnaest godina bila je jedna od najpoznatijih i najperspekivnijih pjevačica u bivšoj Jugoslaviji. Doduše, šezdesetih godina prošlog vijeka je nastupala kao Zilha Bajraktarević. Poznato je da je zbog pjesme pobjegla iz rodnog Doboja u Sarajevo, gdje je kao svoje dijete prihvatio i prigrlio vrsni muzički pedagog i šef Narodnog orkestra RTV Sarajevo Ismet Alajbegović Šerbo.

O njenom ljubavnom životu se zna samo toliko da je, nakon bijega za Beograd, bio satkan od otrova i meda. Udala se za tenisera Radmila Armenulića, sina jedinca ugledne beogradske porodice, rodila kćerku Gordanu i prolila rijeku suza u tom braku. Trpila je brojna poniženja svoje svekrve, koja je nikada nije prihvatila kao Muslimanku iz Bosne, ali je imala zaštitu svekra, kojeg je Silvana voljela i poštovala kao svoga oca. (Njen otac Mehmed je se bio odrekao).

U braku sa Radmilom slavna pjevačica je dugo trpila njegove prevare, avanture, pa čak i posjete ljubavnica na kućnu adresu u centru Beograda (tadašnja Ulica 7. jula na broju 57). Jedna od Radmilovih ljubavnica, službenica u “Poštama Beograda” Lepa Jankov je pokušala na kućnim vratima da Silvanu isiječe razbijenim flašama.

Silvanin snimak iz šezdesetih godina prošlog vijeka, na početku karijere

Sve svoje ljubavne tegobe iz tih godina Silvana je opjevala u emocijama nabijenim pjesmama “Noćas mi srce pati”, “Rane moje”, “Ostavite tugu moju”, “Ja molim za ljubav”…. Na kraju je poklekla pred tom ljubavi, povukla se, napustila dom Armenulića, tokom 1975. godine kupila stan na Novom Beogradu, a započela ljubovati sa Markom Markovićem, tadašnjim najpoznatijim sportskim komentatorom u Jugoslaviji.

A šta je sa životom i karijerom u Sarajevu? Zašto je sve to Zilha napustila, preselila se u Beograd i postala Silvana?

Za sve je kriva majka čuvenog sarajevskog obućara Sakiba “Šustera”, koji je imao svoju obućarsku radnju u Bistriku, u neposrednoj blizini Sarajevske žičare. Kažu, da mu stasom nije bilo ravnog momka u Sarajevu.

Bio je sin jedinac. Zilhu je upoznao u hotelu “Evropa” i zaljubio se. Nije ni ona bila ravnodušna. Ljubav je cvjetala. Svi su u Sarajevu znali za Zilhu i Sakiba. Njihovu ljubav je podržavao i Šerbo, jer je bio najveći autoritet u njenom životu.

Ova ljubav je završila zabranama, bijegom, jecajima, alkoholizmom. Godine 1960. sina jedinca, svoga Sakiba, majka je zaklela da joj pjevačicu ne dovodi u kuću i da ne ženi Zilhu.

Iste večeri Zilha je, puna ponosa, okrenula mu leđa, i nikada više nije željela da ga vidi. U duši je jecala, patila i bolovala. U takvom stanju je otpjevala i pjesmu “Teško mi je jadnoj u Saraj’vu sama”. Ta emocija je doprinijela da ova izvedba ostane zabilježena kao antologijski snimak.

Zilha je u Beogradu upoznala novu ljubav, a Sabit nikada se nije ženio. Odao se alkoholu, čuvao je desetak fotografija sa Zilhom – Silvanom, čak ih je povremeno “osvježavao”. Neke je držao i uramljene. Svoj bol I uspomenu na ovu veliku ljubav nikada nije htio da dijeli u javnosti. Umro je uz Silvaninu pjesmu “Teško mi je jadnoj u Saraj’vu sama” (aura.ba/E.Milić)

Poslušajte pjesmu “Teško mi je jadnoj u Saraj’vu sama”