Za raskošnu i zdravu kraljicu cvijeća: Zalivajte orhideju ovim napitkom!

Osim svjetlosti, zalivanje orhideja pretvorilo se u posebnu “nauku”. U nastavku donosimo trik koji će zauvijek promijeniti izgled vaših orhideja.

Za mnoge kraljica cvijeća, orhideja je posebno osjetljiva biljka. A svaki ljubitelj ovog prekrasnog cvijeta sigurno ima vlastite najbolje savjete za uzgoj – neki je drže na direktnom suncu, neki je zalivaju s odstajalom vodom koju kasnije izliju iz podmetača, neki joj samo prskaju listove…

Ipak istina je da kod nekih vrsta ponekad nema pravila.

Samo voda nije dovoljna

Takođe, mnogima se sigurno dogodilo da su na poklon dobili raskošan primjerak u punome cvatu, koji kad je ocvao, više nikada nije dobio nove cvjetove.

Za uzgoj takvih orhideja koje pomalo kasne u razvoju postoji jedan trik. Umjesto da ih zalivate običnom vodom, kakva god ona bila, učinite to zelenim čajem. Ne morate kuhati posebnu šoljicu, nego od one koju pijete ostavite na dnu gutljaj koji ćete na kraju dana uliti u orhideju.

Ne pretjerujte s količinom i pripazite da čaj nije prejak – na dan joj dodajte maksimalno dvije kašike i nemojte je zalivati tokom vikenda.

Ta tehnika funkcioniše i kod ostalih biljaka koje rastu u kiselijem tlu poput ruža.

Ako ovom savjetu dodate i najvažnija pravila uzgoja, vaša će ljepotica sigurno ponovno procvjetati.