Za primjer čitavom svijetu: Američki muslimani i kršćani zajedno pomažu siromašnima

Muslimani i kršćani u američkom gradu Springfieldu tokom mjeseca ramazana zajedno pomažu socijalno ugroženim porodicama.


Islamska zajednica Miamija izjavila je da je pokrenula inicijativu s crkvom na tom području da zajedno pomažu siromašnim porodicama te da organizuju seminare i predavanja kako bi uklonili predrasude o dvjema religijama.

Lokalni imam Yunus Lasania, jedan od pokretača pomenute akcije, istakao je da je ramazan mjesec u kojem je veoma važno pomoći svima kojima je pomoć potrebna, prenosi Anadolu Agency (AA).

– Ramazan je mjesec duhovnosti u kojem pokušavamo učiniti što više dobrih i humanih djela i povezati se sa Bogom Svemogućim. Posebno smo milosrdni tokom ramazana i koristimo ovaj mjesec kao izvanrednu priliku da činimo dobra djela u zajednici gdje živimo -, rekao je Lasania.

Naglasio je da će džamija “Al-Madina” i crkva “Champion City Vineyard” 3. juna pripremiti oko 500 paketa sa higijenskim i prehrambenim proizvodima koje će zajedno podijeliti socijalno ugroženim osobama u Springfieldu.

Lasania je, podsječajući na nedavni teroristički napad u Mančesteru, istakao kako je veoma važno da se redovno organizuju međuvjerske aktivnosti u cilju izgradnje povjerenja i dijaloga.

– Tinejdžeri su samo bili na koncertu, a sada imamo izgubljene živote i razorene porodice. Mi muslimani smo protiv nasilja i terorizma u bilo kojem obliku -, kazao je lokalni imam.

Samina Ahmed, balgajnik džamije “Al-Madina”, istakla je kako je pomenuta inicijativa u gradu Springfield dobar način, kako je rekla, izgradnje mostova među ljudima.

– Ovo je prvi put da s crkvom organizujemo nešto ovako. Kontaktirali su nas i složili smo se da je ovo način da pokažemo jedinstvo između kršćana i muslimana -, rekla je Ahmed.

Planirano je da u okviru zajedničke inicijative Ahmed 6. juna u Centru “Shouvlin” pri Univezitetu Wittenberg održi predavanje pod naslovom “Istinski islam: Religija mira”.

U razgovoru sa lokalnim novinarima, Ahmed je kazala da će tokom predavanja govoriti o zabludama o islamu koje postoje u američkom društvu, dodajući kako je jedna od najvećih zabluda da teroristi predstavljaju islam.

– Muslimani i kršćani imaju mnogo više sličnosti nego razlika. Ali i same razlike su nešto što nas čini lijepim. Niko od nas ne bi želio da budemo potpuno isti, zar ne? -, rekla je Ahmed.
Inače, muslimani i kršćani su primjerom međuvjerske saradnje u gradu Springfield privukli veliku pažnju u SAD-u zbog čega su se nedavno našli i u dokumentarnom filmu na američkim televizijama.
(springfieldnewssun.com/aura.ba)