Za njih je vrijeme stalo: Ove dame smislom za modu uspješno prkose godinama!

Ideja odijevanja u skladu s godinama zvanično je zastarjela, a ove dame dokazuju to svakim svojim pojavljivanjem u javnosti. Karin Roitfeld kaže da je pravilo odijevanja u skladu s godinama danas potpuno beznačajno. Pored nje, bez obzira na godine, neke od najpoznatijih ikona stila nisu odustale od omiljenih odjevnih komada koji su postali dijelom njihov modni potpis

Ajris Apfel

S približavanjem 100. rođendanu, poznata američka biznismenka, dizajnerka enterijera i modna ikona Ajris Apfel, svojim stilom odijevanja ne prestaje da oduševljava javnost. Nje život i poimanje mode rezultirali su izložbom u muzeju Metropoliten i stvaranjem dokumentarnog filma “Iris”. Upadljiva, živahna i uvijek na visini modnog zadatka, ova 96- godišnja Amerikanka, koju ćete rijetko vidjeti bez naočara okruglih okvira, redovno izmami osmijeh.

Karin Roitfeld

Ova slavna Francuskinja voli kožu od glave do pete, životinjske dezene i odjevne komade koji otkrivaju noge, a njen cijenjeni stil rezultirao je i dvjema modnim kolekcijama stvorenim u saradnji s japanskim brendom “Uniqlo”. Bivši model i urednica francuskog izdanja magazina Vog, favorizira čiste siluete poput tamnih modela pensil suknji, prozirnih košulja i vrtoglavo visokih potpetica, iako je zakoračila u šestu deceniju života, a pritom dokazuje kako je pravilo odijevanja u skladu s godinama danas potpuno beznačajno.

Bjanka Džeger

Svojim stilom odijevanja obilježila je eru ludih 70-ih, a bivša supruga Mika Džegera i u 72. godini modno intrigira. Kao nekada, ova ljepotica iz Nikaragve ne odustaje od zanimljivih modela odijela androgene estetike, a u zimskim mjesecima često ih oplemeni upečatljivim modelima kaputa i modnim dodacima.

Helen Miren

Zakoračivši u sedmu deceniju života, britanska glumačka diva Helen Miren na crvenom tepihu redovno uspijeva da zasjeni u pola mlađe kolegice, a njena izdanja u zavodljivim kreacijama 2016. godine, osigurala su joj mjesto na listi najbolje odjevenih dama prema izboru uglednog Veniti Fera.

Lusina Čembers

Bivša urednica britanskog izdanja magazina Vog javnost redovno intrigira šarenim kombinacijama i spajanjem naizgled nespojivih komada u avangardnom duhu.

Ketrin Denev

Vrijedna statusa modne ikone, francuska diva Ketrin Denev stari dostojanstveno i bez gubljenja osjećaja za stil. S navršene 74 godine, i dalje s ponosom nosi odjevne komade poput čipkastih bluza i zavodljivih modela haljina.

Linda Rodin

Nekad uspješna modna stilistkinja, a danas “beauty” mogul, javnost redovno oduševljava zanimljivim modnim kombinacijama koje često uključuju nekoliko efektnih komada koje vješto kombinuje sa farmerica, klasičnim košuljama i decentnim nakitom. Njene besprijekorne stajlinge redovno čine “vintage” komadi, dok skupe dizajnerske krpice izbjegava.(tportal.hr)