Za mlađi izgled i tijelo puno energije jedite čia sjemenke

Čia sjemenke su porijeklom iz Meksika, a neizostavno su je koristili još Asteci – sadrži 20% proteina, 34% masti, 25% dijetetskih vlakana, a takođe, i značajnu količinu antioksidanata
Čia semenke su neprevaziđen proizvod u cilju smanjenja težine, moćan su izvor kalcijuma, omega-3 masnih kiselina i antioksidanata. Konzumirajući ove sjemenke izgledt aćete mlađe, postaćete energičnije i osjećat ćete se mnogo zdravije i vitalnije.

Ako još niste imali dodira sa tako fenomenalnim proizvodom kao što su sjemenke čia, ovaj članak će vam pomoći da upoznate sve njegove prednosti.

Samo zdrav čovjek može biti sretan. Kako je divno što se priroda pobrinula i poklonila nam mnogo prirodnih produkata zahvaljujući kojima se mogu izliječiti mnoga oboljenja, ili spriječiti njihova pojava. Čia sjemenke su poreklom iz Meksika, Asteci su ih neizostavno koristili.

Ovaj nevjerovatno koristan proizvod sadrži 20% proteina, 34% masti, 25% dijetetskih vlakana, a takođe, i značajnu količinu antioksidanata. Posebno su bogati linolenskom kiselinom i drugim omega-3 nezasićenim masnim kiselinama. Pa, kakva je korist od svih ovih sastojaka?

Za šta su korisne čia sjemenke

1. Smanjenje težine
Pošto ove sjemenke apsorbuju dosta vode, odmah nakon što dospiju u želudac, kod čovjeka se stvara osjećaj sitosti. Konzumirati ove sjemenke znači brzo i efikasno mršaviti bez štete po zdravlje, jer u sebi sadrže sve neophodne vitamine i hranljive sastojke. Nestaje želja za nezdravom hranom, što takođe, nije zanemarljivo.

2. Moćan izvor kalcijuma
U čia sjemenkama nalazi se pet puta više kalcijuma, nego u mlijeku, i dva puta više kalijuma, nego u bananama. Za vegetarijance je ovaj produkt, jednostavno, nezamjenljiv. Svako ko želi da svoj organizam obogati kalcijumom, treba da proba ove sjemenke – organizam u potpunosti apsorbuje kalcijum iz ovih organskih sjemenki. Više neće biti nikakvih problema sa krhkim kostima, lošim noktima i kosom.

3. Omega-3 masne kiseline, to je – lijek
Čia sjemenke obiluju masnim kiselinama, isto kao i crvena riba. Podsjetićemo se svojstava ovih kiselina: one snižavaju nivo holesterola, poboljšavaju rad srca, pomažu da se izborite sa depresijom i poremećajima raspoloženja. Masne kiseline doprinose radu našeg mozga i odlično se odražavaju na našoj koži.

4. Vječna mladost
Ova neprevaziđene sjemenke sadrže ogromnu količinu antioksidanata, koji doprinose mlađem izgledu nazavisno od godina, i zaštiti od infektivnih oboljenja. Koncentracija antioksidanata u ovim, naizgled jednostavnim sjemenkama, veća je nego kod borovnice i aronije.

5. Energija
Za sve koji se bave sportom, i vole specijalne dodatke ishrani koji povećavaju energetski resurs za efikasnije treninge, ove sjemenke su veoma korisna. One sadrže istu količinu korisnih materija, koliko i proteinski kokteli, koji se piju sa ciljem dobijanja mišićne mase ili bolje izdržljivosti. Odličan produkt za sportiste!

Kako konzumirati čia sjemenke
3-4 supene kašike dnevno – to je količina semenki koja je najblagotvornija za vaš organizam.

Možete da počnete sa jednom supenom kašikom i da postepeno povećavate količinu unosa. Sjemenke su neutralnog ukusa, možete ih dodavati u sva jela: čorbe, kaše, supe, jogurt, posipati salate. Ove sjemenke imaju duži rok trajanja, što je, takođe, bitno.

Probajte da dodate u ishranu ova dragocjena sjemena, i ubrzo ćete da primijetite kako će se vaše zdravlje poboljšati.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!