Za lijep i bogat ružičnjak: Zašto se ruže sade kad je oblačno vrijeme?

Apsolutna kraljica cvijeća i najveći simbol ljubavi je definitivno ruža. Ukoliko planirate u svom vrtu zasaditi ružičnjak imajte na umu da ga je najbolje zasaditi  na sunčanom i prozračnom mjestu jer će u suprotnom imati manje cvjetova i bit će skloniji bolestima i štetočinama.

Wilson Rose Garden, Wilson, North Carolina

Ako zemlja nije bogata humusom, treba ga obogati kompostom i tresetom.

– Ruže vole blago zakiseljena tla, idealna je ph reakcija tla oko 6 i 6.5 –  naglašava Leon Golub, dipl. ing. agr., stručni savjetnik hortikulture , naglašavajući kako ruže treba saditi i na mjestima gdje se voda ne zadržava u tlu, jer vlažno tlo omogućava razvoj gljivica.
Iskusni vrtlari preporučuju da se nove ruže nikad ne sade na mjestima ili u lončanicama gdje su već prije bile zasađene, a zemlju na dubini barem od 50 cm treba dobro nađubriti.

Odabir sadnice

Kad se kupuje sadnica ruže, treba uzeti onu sa zdravim korijenjem. Katkada je to teško procijeniti jer je korijen obično zamotan u foliji, no jedna od metoda je vidjeti ima li sadnica izdanke. Oni su često znak da je sadnica stajala u pregrijanom prostoru. Bolji izbor je kupnja u rasadnicima, izravno od proizvođača ili uzgoj biljke iz reznice.– Ovisno o vremenu, ruže se sade tokom marta, aprila i maja, ali to ponajprije ovisi o temperaturi tla i zraka.

– Prije sadnje, sadnicu treba staviti u kantu s vodom i ostaviti nekoliko sati. Suhe korjenaste izdanke i nadzemne izdanke treba odrezati. Preporuka je ruže saditi tokom oblačnog dana – savjetuje Leon Golub.

Ružu pri sadnji treba pridržavati kako bi se lijepo uspravno ukorijenila. Orezivanje počinje u prvoj godini tokom cvjetanja, a potrebno je redovno rezati ocvale cvjetove. Ruže koje su već odavno zasađene u ružičnjaku svako proljeće treba orezati – ukloniti osušene grane i one koje se razvijaju iz središta grma. Posebno treba ukloniti divlje izdanke. Pupoljke za vazu treba uvijek rezati vrtlarskim makazama, i to kosim rezom.

Najčešće vrste

Svijet ruža izuzetno je bogat pa katkad postoji nedoumica koju vrstu izabrati. Jedna od čestih vrsta su ruže čajevke. Njihov grm naraste od 80 do 120 cm, a dobro ih je saditi na razmak od 40 cm. Ruže penjačice traže potporu – ogradu, zid. Mogu narasti u visinu od 2 do 5 metara.

Razmak sadnje je od 1 do 2 metra, ovisno o bujnosti sorte, a orezuju se nakon formiranja zamišljene forme, obično u trećoj godini. Mini ruže narastu od 25 do 30 cm i pune su sitnih cvjetova.

Pogodne su za sadnju u lončanicama. Treba ih saditi s razmakom od 25 cm, a lončanica mora biti promjera 30 cm. Za sadne kontejnere pogodne su i ruže “pokrivke”.