Za energiju i bistar um: Ove namirnice će vas razbuditi bolje od kafe

Za bolje jutro i još bolji dan potrebni su samo ovi sastojci.


Ako želite da se ujutro osjećate poletno, da budete budniji, bistrijeg uma i energičniji, šoljicu kafe zamijenite sa ovih sedam namirnica

Ovsena kaša

Ovsena kaša je među najboljim obrocima koje možete pojesti rano ujutro. Nakrcaće vas energijom zahvaljujući niskom glihemijskom indeksu, mjeri kojom se izračunava brzina kojom tijelo apsorbuje ugljene hidrate i pretvara ih u “gorivo”.

Ugljeni hidrati u ovsenoj kaši sporo sagorijevaju zbog čega će vas držati budnim i punim energije cijelo jutro bez da za par sati osjećate veliki umor kao što to čini kafa.

Voda

Popijete li, čim se probudite, čašu vode na prazan želudac brže ćete se razbuditi. Čak i blaga dehidratacija može vam zamagliti um jer tijelo nema dovoljno vode za obavljanje funkcija. Zapravo, većina nas je ujutro blago dehidrirana pa će nadoknađivanje tečnosti odmah nakon buđenja prijati. Uhvati li vas usred radnog vremena pospanost, više će vam koristiti da popijete čašu vode nego kafu. Dobro je i da uz sebe uvijek imate bočicu s vodom.


Jabukovo sirće

Ne postoji naučno objašnjenje zašto jabukovo sirće podiže energiju, ali mešavina sirćeta, vode i meda napitak je za koji se od davnina smatra da puni energijom, bistri um i djeluje povoljno na cjelokupno zdravlje. Samo pazite da ne pretjerate sa jabukovim sirćetom jer njegova kiselost može da iziritira grlo i probavni trakt. Pomiješajte 2 kašičice sirće i jednu kašiku meda u 2 decilitra vode (hladne ili vruće). Miješajte dok se med ne rastopi.

Čija sjemenke

Bogate su omega-3 masnim kiselinama koje “hrane” mozak, tjeraju pospanost i čine nas budnijima. Uz to, čija sjemenke mogu da upiju količinu vode koja je 10 puta veća od njihove težine što ubrzava probavu i pretvara hranu u energiju i pri tome hidrira vaš organizam i čini vas poletnijima. Čija sjemenke možete dodati jutarnjem smutiju.

Zeleno lisnato povrće

Konzumiranje velikih količina svježeg zelenog lisnatog povrća jedan je od najboljih načina da tijelo opskrbite energijom. Takvo povrće sadrži mnogo vitamina B koji pomaže tijelu da hranu pretvori u energiju. Zeleno lisnato povrće jedan je od najboljih sastojaka za smuti pa ga dodajte i onom za doručak.

Nana

Istraživanja su dokazala da nas miris nane čini budnijima i manje umornima. Stoga će vas umjesto kafe ujutro mnogo bolje razbuditi čaj od mente. Kada vas uhvati popodnevni umor, probajte se razbuditi žvaćući žvaku s pepermintom.

Jaja

S jajima za doručak ne možete pogriješiti jer žumance sadrži mnoštvo bjelančevina koje će vas opskrbiti energijom za čitav dan. Kuhana, pečena, pržena, poširana – svaki način pripreme jaja biće dobar za doručak.

error: Content is protected !!