ZA DVA MJESECA OD PENZIONERSKOG DO MOMAČKOG SPERMIOGRAMA!

Sa klamidijskom infekcijom ušo u brak, prenio je i na životnu saputnicu. Ni sam ne zna koliko je dugo nosio, ali je postao svjestan svoje nemarnosti kada su ljekari iskazali zabrinutost zbog spermiokulture. Medikamentna terapija dala rezultate kod klamidije, ali nije popravila loš spermiogram. Apiterapeutska „hapica“ (medni pripravak po recepturi Samira Baralije) učinila je čudo u roku od dva mjeseca. Ado i njegova supruga postali su sretmni roditelji jedne djevojčice

Najmanje su Ado M. (28) i njegova supruga Narcisa očekivali da će u drugoj godini braka, umjesto da e raduju prinovi krenuti putem kroz trnje. Bolni dio ove bajkovite priče sa sretnim završetkom počeo je kada su njih dvoje, nakon 15 mjeseci braka otišli na medicinske pretrage. Radili su svo vrijeme na bebi, ali nista se nije dešavalo.

Na prvim pregledima stigao je šok. Brisevi su pokazali da klamidiju. Na drugom pregledu – još veći šok. Spermiogram kritičan!

Oboje su pili antibiotike i nakon prve ture, te beštije klamidije više nije bilo. Ali, spermiogram je ostao nepromijenjen, loš, previše loš. Ljekarske prognoze ni malo ohrabrujuće.

“Doktor nam je bez uvijanja kazao da za loš spermiogram medicina nema adekvatnog lijeka. Nije čak ni medicinski dokazano da bilo koji pripravak pomaže morfologiji, ali da neke terapije mogu pomoći količini ejakulata te povremeno dolazi do poboljšanja nalaza spermiograma. Upozorio je da moramo biti strpljivi najmanje šest mjeseci – priča Ado.

Odmah su krenuli u potragui za spasonosnom terapijom. Uzimali su sve ono što se preporučuje kod lošeg spermiograma: cink, folna kiselina, Q10, E vitamin, L-arginin, karotin…

“Veliki je to šok za muškarca – kaže Ado. Tim prije što doktori nisu davali dobre prognoze.

Ponovili su jednom, pa drugi put nalaze u neka tri mjeseca. I svaki put spermiogram je bio loš, nekih pozitivnih pomaka ni na vidiku.

I kako to obično biva, u panici se traže lijekovi na sve strane. Travari, bioenergičari, hodže, popovi, gatare…. svi su dobro došli. Ado i njegova supruga su imali sreću da je njiho0v otac poznavao Samira Baraliju, čuvenog sarajevskog apiterapeuta, za kojeg kažu da priprema medno bioljne hapice za svaku bolest. Doduše ima posebne zahtjeve kod ishrane, rekreacije, zdravog života uopšte.

“Dobili smo neku mednu mješavinu, propolis i još jednu smjesu koju smo morali čuvati u frižideru. Preparati su bili veoma ukusni, ali je režim ishrane i njihove primjene bio pomalo strog – priča Ado.

Ipak, puni iščekivanja u lijepe vijesti oboje su bili disciplinovani. Adina supruga, koja je medicinska sestra i radi u sarajevskom „Porodilištu“ nije bila skeptkik. Čak se povjerila i svome doktoru, jer je na prvom kontrolnom nalazu nakon jednomjesečne primjene Baralijine terapije nalaz spermiograma bio za nekih 40 posto bolji.

Na nove kontrolne preglede nisu ni odlazili. Nije ni trebalo, jer na isteku drugog mjeseca primjene Baralijine terapije desilo se ono najljepše – Adinoj supruzi je kasnila mjesečnica. Dan, dva, tri, pet, sedam dana…. I onda je sve bilo jasno – beba je na putu.

Dobili su curicu, koju je Adina supruga rodila na carski rez.

MUŠKA NEPLODNOST: MEDNO BILJNA BARALIJINA HAPICA ZA OLIGOSPERMIJU

Nizak broj spermatozoida (oligospermija) jedan je od uzroka neplodnosti kod muškaraca. Iako je potreban samo jedan spermatozoid da bi se oplodila jajna ćelija (ovum), vjerovatnoća da će pojedinačni spermatozoid stići do jajne ćelije je veoma mala. Usljed toga, nizak broj spermatozoida će umanjiti šanse da vaša partnerka zatrudni.

Što je manji broj spermatozoida, veće su šanse da ćete imati problema da postanete otac. Ali, terapije za mušku neplodnost uzrokovanu niskim brojem sermatozoida mogu pomoći. Urolozi su obučeni da procene probleme sa neplodnošću kod muškaraca i mogu vam preporučiti određenu terapiju.

Za većinu muškaraca, jedini znak niskog broja spermatozoida je nemogućnost začeća djeteta (neplodnost). Par se smatra neplodnim ukoliko ne uspiju da začnu dijete nakon jedne godine redovnih odnosa. Ako je u pozadini narušene proizvodnje spermatozoida hormonalni problem, možda ćete imati još neke znake kao što je smanjena maljavost tijela i lica, ili problemi sa seksualnim funkcijama.

Iako u mnogim slučajevima tačan uzrok nije uviojek jasan, mogući razlozi za nizak broj spermatozoida mogu uključivati: Varikocela, Oštećeni sjemenovodi, Anti-spermatozoidna antitijela, Problemi sa proizvodnjom sperme. ktori rizika

Terapija za nizak broj spermatozoida zavisi od uzroka. Vaš ljekar će obaviti pažljiva ispitivanja, ali se ponekad tačan uzrok nikada ne otkrije. Čak i u tom slučaju, vaš ljekar će možda ipak moći da vam preporuči terapiju koja će vama i vašoj partnerki pomoći da zatrudni. Kontakt telefon Samira Baralije je 063 813 912