Za dan pun svježine i energije: ZAŠTO SE TUŠIRATI NAIZMJENIČNO TOPLO – HLADNOM VODOM?

Da biste dan započeli sa više energije, treba da praktikujete ovu metodu. I ne samo to… Podmladićete se!

Kada želite da se osvježite, čim se probudite, istuširajte se naizmjenično toplom i hladnom vodom. To će vam povratiti snagu, a istovremeno zategnuti kožu, što nije nimalo zanemarljivo.

Tako ćete još stabilizovati i ojačati krvotok. Započnite tuširanje toplom vodom u trajanju od minuta, pa se tuširajte hladnom vodom oko 25 sekundi. Zatim ponovite postupak, pa završite toplom vodom. Pravilo je, u stvari, da tople faze dvostruko duže traju od hladnih. U svakom slučaju, dajte tijelu vremena da se navikne na ove temperaturne promjene tako što ćete broj toplo-hladnih faza postepeno povećavati.

Poznato je da tuširanje osvježava i razbuđuje organizam, a posebno ako se koriste gelovi za tuširanje s biljnim dodacima, kao što su ruzmarin, divlji kesten ili nana.

U toku tuširanja možete uraditi i piling tijela, koristeći gotove preparate, a piling možete napraviti i sami. Jednostavno, pomiješajte pet kašika pavlake i dvije kašičice soli. Na kraju, naravno, slijedi mazanje preparatom za njegu, koji posebno ne treba štediti na dijelovima kože gdje ima manje lojnih žlijezda, kao što su ruke, koljena, laktovi i potkoljenice.