ZA DAME U ČETRDESETIM: KOJA VAM BOJA KOSE NAJBOLJE ODGOVARA I „SKIDA“ NEKOLIKO GODINA

Nekako se morate ofarbati, zar ne? Slijedeće boje kose mogu vam pomoći da pronađete nijansu koja vam najviše laska i “skida” godine sa vašeg lica.

Izbor  boje kose koja se savršeno slaže sa vašim tenom može biti najbezbolniji način koji vam može pomoći da izgledate i par dekada mlađe. Evo i zašto: kako starimo tako i naš ten postaje svjetliji i “ispraniji”, a zbog neodgovarajuće nijanse kose možete izgledati bljedunjavo.

Rješenje: birajte nijanse koje odgovaraju vašem tenu (ukoliko su vene na podlaktici plave, imate hladan podton, a ako su one zelenkaste onda imate topao podton kože). Takođe, imajte na umu da će oštar kontrast između boje kose i boje kože istaknuti sve one male nepravilnosti na vašem licu (u prvom redu sitne bore oko očiju i tamne kolutove).

Naucite plastične rukavice ili posjetite svog frizera (nekako se morate ofarbati, zar ne?), a sljedeće boje kose mogu vam pomoći da pronađete nijansu koja vam najviše laska i “skida” godine sa vašeg lica.

Klasična crvena

Najbolje odgovara: Svijetlom tenu sa hladnim podtonom.

Zašto funkcioniše: Kako starimo, regeneracija ćelija kože se usporava usljed čega koža gubi svoj prirodni sjaj koji je imala ranije. Ova živahna boja daje izgled mlađe, blistavije kože, jer reflektuje svjetlost na lice na isti način na koji to radi mlada, zdrava koža. Klasična crvena, takođe, ističe prirodnu boju na obrazima, a usljed čega oni izgledaju puniji i zdraviji, umjesto da izgledaju “upalo” (što je tendencija kako starite).

Višebojna plava

Najbolje odgovara: Svijetlom tenu sa hladnim podtonom.

Zašto funkcioniše: Višebojni plavi pramenovi odlično se slažu sa hladnim, plavim podtonom kože te osvjetljavaju lice što ih čini odličnom opcijom za dame svijelog tena koje žele da izgledaju mlađe bez nekih drastičnijih promjena. Mješavina nijansi zlata i meda oponaša zdravi sjaj te kosi daje dimenzionalnost i sjaj gušće, mladalačkije kose.

Blago bakarna

Najbolje odgovara: Svijetlom tenu sa toplim podtonom.

Zašto funkcioniše: Svijetle bakarne nijanse odgovaraju ovom tenu zato što ublažuju izgled linija i drugih tragova starenja oko očiju.

 Osunčani ombre

Najbolje odgovara: Svijetlom i srednjem tenu sa toplim podtonom.

Zašto funkcioniše: Kako starimo tako prirodno dolazi do gubitka volumena lica, a usljed čega dolazi do formiranja udubljenja i praznina. Svjetliji dijelovi kose koji uokviruju lice odvlače pažnju od pomenutih udubljenja, posebno onih koja se nalaze u obrazima.

 Svijetla zlatno plava

Najbolje odgovara: Svijetlom tenu sa toplim podtonom.

Zašto funkcioniše: Zato što ova nijansa “izvlači” zlatne tonove iz kože dajući joj fantastičan, mladalački sjaj.

Nježna crna

Najbolje odgovara: Srednjem tenu sa hladnim podtonom.

Zašto funkcioniše: Crna daje kosi prirodni sjaj, usljed čega ona izgleda svježe, zdravije i mladalačkije.

Zlatnosmeđa

Najbolje odgovara: Srednjem tenu sa toplim podtonom.

Zašto funkcioniše: Ova topla nijansa smeđe najprirodnije izgleda na maslinastom ili zlatnosmeđem tenu, te veoma laska bronzanom tenu. Kombinovanjem ove boje sa obrvama, koje su u istoj nijansi (ili malo tamnije), stvara se prirodna sjenka oko područja očiju.

 Topla, višebojna, smeđa

Najbolje odgovara: Srednjem i tamnom tenu sa toplim podtonom.

Zašto funkcioniše: Ukoliko imate maslinast ten, sigurno ne želite da imate previše svijetlu kosu, jer nećete izgledati prirodno. Ovi sitni pramenovi dozvoljavaju vam da unesete toplinu, a da vam kosa ne bude presvijetla.

 Vrhovi boje karamele

Najbolje odgovaraju: Srednjem i tamnom tenu sa toplim podtonom.

Zašto funkcioniše: Prirodno tamna kosa može biti obogaćena na veoma jednostavan način i to nijansiranjem vrhova u boji karamele. Upravo oni kosi daju topao, mladalački sjaj. (Izvor: minimagazin.info)