Huanito Luksetić, Rijeka: Da nije konoplje, vidio bih dvostruko, bio teško pokretan i impotentan

Majka koja me u mladosti molila da pazim da ne posegnem za kakvim drogama, sretna je koliko mi je marihuana pomogla. Pokretan sam, čitam, radim u vrtu, evo, putujem, nosim teški laptop.

 Tridesetsedmogodišnjeg Huanita Luksetića iz Rijeke javnost je upoznala kada je završio u pritvoru s prilično teškim kvalifikacijama – 22 kilograma zaplijenjene marihuane, neovlaštena proizvodnja i promet drogama. Huanito, koji se godinama bori s multiplom sklerozom, branio se da mu kanabis treba za proizvodnju ulja, neophodnog za zdravlje. Ulje je proizvodio isključivo za svoje potrebe, nikako za prodaju, i to nakon što je bolest toliko uznapredovala da nije mogao gledati, hodati ni govoriti.

“Počelo je u septembru 1994. godine. Iskrcavao sam nekakve torbe iz automobila i osjetio da mi je stopalo utrnulo. Nije htjelo popustiti. Bilo je to u Kaliforniji, ondje sam bio kao ‘exchange student’ na dvije godine. Inače, u Rijeci sam išao u pomorsku školu. Spomenuti osjećaj grča nikad ranije nisam doživio i bio sam zbunjen. Utrnulost je trajala dvadesetak dana”, priča Huanito. Od tog trenutka, spazam se vraćao svakih pola godine. Iz Amerike se vratio 2000. godine. Nakon određenog vremena primijetio je da se utrnulost popela i prema lumbalnoj kralježnici.

“Nisam osjećao malu i veliku nuždu, počeli su problemi s prostatom i potencijom. Počelo je bježati desno oko, nisam mogao fiksirati sliku. Te 2008. godine radio sam u resortu u Novom Vinodolskom, na recepciji sam pokrivao noćne smjene. Najednom sam vidio dvoslike. Gledam ljude uduplo. Mislio sam da je od umora.” Ubrzo su mu u riječkoj bolnici dijagnosticirali multiplu sklerozu.

“U bolnici sam dobio injekcije Solu-medrola i tablete Medrol da ih nastavim koristiti doma. Ništa nije pomoglo! Motorika je sve više slabjela. Moji su me odveli na pregled na zagrebačko Rebro. Liječnica nije skrivala da nemam šanse. Borit ću se, sve ću napraviti, rekao sam. Ponudila mi je pokusni lijek Campath koji tada nije bio ispitivan niti na miševima. Ja sam bio više nepokretan nego pokretan, vidio sam sve uduplo. Probat ću, odgovorio sam u stanju polušoka. Rekla mi je da će mi testirati krv i mokraću i dala hrpu papira da pročitam. Lijek se daje intravenozno, dobiješ ga i ideš doma, pa kako ti bude. Ne ostaješ pod liječničkim nadzorom u bolnici. To me prepalo”, priča nam Huanito. Odustao je i otac ga je odveo alternativcu Dragi Plečku.

“Plečko je rekao da poznaje liječnike u svijetu, i alternativce i ove iz konvencionalne medicine, koji imaju nekakve rezultate. Dao mi je kontakte: američkog liječnika koji tretmane radi na bazi prehrane, indijskog koji radi na bazi ayurvede i danskog liječnika koji zagovara tretmane pčelinjim otrovom. Kontaktirao sam svu trojicu, naručio materijale, iako mi je teško bilo čitati sa samo jednim okom (drugo sam morao zatvoriti da umanjim dvoslike). Odlučio sam se za apitoksinoterapiju, pčelinji otrov”, kaže Huanito. Obratio se Branku Končaru, pčelaru iz Prijedora. U njegovoj kući dobio je probno dva uboda, jedan u ruku, drugi u sljepoočnicu. Potom je preko pčelara u Gorskom kotaru dobavio košnicu s pčelama i postavio je u sobu.

“Tokom 2008. i 2009. godine imao sam više od pet hiljada uboda pčela. Mama mi je pomagala. Kako sam se osjećao? Ludilo. Ujutro se probudiš, vidiš dvoslike, ne možeš čitati, ne možeš gledati televiziju, daješ naredbe tijelu, ono ne sluša. Stanje je variralo, čak se pomoću pčelinjeg otrova dvoslika malo stabilizirala. Međutim, tokom 2010. godine nisam mogao ustati iz kreveta. Gledam kroz prozor poznatu uzbrdicu kraj kuće, nema šanse da je pređem… Postao sam lud od tih pčela. Ubadam se, a nije mi bolje. Dvoslika se povlačila, ali noga je postajala sve teža. Istovremeno sam pio puno čajeva, otišao na proširivanje vena u Srbiju, puno novca potrošio…”, iznosi Huanito. Iscrpljen od svega, 2011. godine preko Društva multiple skleroze u Rijeci čuo je da će stanoviti gospodin Rick Simpson u jednom od opatijskih hotela održati predavanje o medicinskoj upotrebi kanabisa.

“Nikad prije za njega nisam čuo, niti sam ikada pušio marihuanu u rekreativne svrhe. Odlučio sam otići, što imam izgubiti?! Hotelska sala bila je krcata ljudima. Sa zanimanjem su pratili predavanje čovjeka koji je tumačio kako je sebi izliječio rak kože, artritis i šum u uhu. Nisam bio siguran što misliti o svemu.”

Ulje od kanabisa moglo se nabaviti na crnom tržištu u Sloveniji ili Češkoj. Dosta je koštalo. Zato je, kaže, odlučio sam uzgojiti biljku. Od nekog tipa u Sloveniji kupio je kvalitetno sjeme, “sto posto indijka”, uzgojio biljku i od cvjetova napravio ekstrakt koji zovu ulje kanabisa.

“Zapravo je više smola, boje meda. Napravio sam 20 grama. Slijedio sam upute prema kojima se od pola miligrama treba doći do grama dnevno. Svaki organizam različito diže toleranciju. Preporučljivo je da čovjek to konzumira u mirnom okruženju. Prvo me je smirilo, jer sam prije toga znao imati grozne nesanice. Potom je krenula detoksikacija tijekom koje mi se činilo da se stanje pogoršava.

U panici sam nazvao frenda koji me utješio da je to trenutna faza. Tako je i bilo, ubrzo sam osjetio poboljšanje s mokrenjem i potencijom. Nisam mogao vjerovati! Nastavio sam koristiti preporučenu terapiju, zamislite, ja koji do tada nisam zapalio joint!”, iznosi Huanito koji danas djeluje i kroz udrugu Konoplja pomaže.com. Danas se, kaže, na crnom tržištu pojavljuju neprovjerena ulja i to po visokim cijenama, tako da je najbolji način uzgajati biljke i proizvoditi vlastito ulje. Regulacija tržišta svima bi bila od koristi, naglašava.

“Od novembra 2012. do februara 2013. godine konzumirao sam više od 100 grama ekstrakta kanabisa te sam se fizički i psihički dobro osjećao. Težina u nogama i gornjem dijelu tijela se povukla, a prije se satima ne bih mogao dignuti iz kreveta. Šepanje se povuklo, ponovno sam mogao dignuti teške predmete. Poboljšala se cirkulacija, refleksi u prstima i šakama. Povratila mi se potencija i osjet na penisu, kao i normalno obavljanje velike nužde. Govor mi se poboljšao, prije sam se zbog čudne utrnulosti u licu teško izražavao. Vratio se fini osjet po glavi, licu i tijelu, osim na unutarnjem dijelu dlana i stopalima. Nestale su dvoslike, otežano gutanje i elektricitet kroz kralježnicu. Svi ljudi oko mene su svjedoci. Majka koja me u mladosti molila da pazim da ne posegnem za kakvim drogama, sretna je koliko mi je marihuana pomogla. Pokretan sam, čitam, radim u vrtu, evo, putujem, nosim teški laptop.