Wellness trendovi kojima su slavni i bogati opsjednuti: Troše milione na “šok terapije” i vještačke zrake sunca 

  Oz Garcia, poznati nutricionista i bivši šef wellnessa u Equinoxu, podijelio je tri zdravstvena trenda kojaima su ultrabogati opsjednuti.. Garcia je rekao da njegovi klijenti kupuju tehnologiju koja im pomaže da bolje spavaju i meditiraju. Upravljanje stresom najveći je problem koji se pojavljuje među njegovim klijentima sa liste Fortune 500.

 

Od wellness sobe Kendall Jenner do hiperboličnog kreveta s kisikom Justina Biebera, ultrabogati troše milione dolara da bi se osjećali dobro.

Oz Garcia, poznati nutricionista sa stažom od 30 godina koji je radio s Gwyneth Paltrow i Heidi Klum, iz prve ruke uvjerio se u opsesiju elite wellnessom. Garcia je rekao da je nedavna eksplozija wellness industrije dovela do toga da se vrhunski dodaci i tehnologija pojavljuju svakodnevno, od kojih je većina “prenaglašena”.

“Sada smo zatrpani proizvodima, kursevima, protokolima koji se promovišu na sve strane. To je jednostavno previše”, rekao je Garcia.

Garcia je rekao da svoju bogatu klijentelu odvaja od modnih dijeta i svih mogućih dodataka. Umjesto toga, preporučuje nekoliko vrhunskih alata koji će im pomoći da daju prioritet osnovnim stvarima: san, sunčeva svjetlost i upravljanje stresom.

Garcia je podijelio svoju vlastitu, pažljivo izrađenu izrađenu wellness rutinu koju koriste njegovi slavni klijenti.

20 minuta na jutarnjem suncu

Garcia je rekao da se njegovi klijenti izlažu najmanje 20 minuta jutarnjem suncu kako bi resetirali svoj cirkadijalni ritam, ili ciklus spavanja njihovog tijela, nakon što se probude kako bi bolje spavali noću.

“Vjerovali ili ne, bolje spavate noću ako primite jutarnju dnevnu svjetlost”, rekao je.

Klijenti koji ujutro ne mogu izaći iz kuće ili koji žive u područjima sa mračnim, tmurnim zimama, mogu kupiti umjetnu sunčevu svjetlost.

Garcia preporučuje posebne naočale koje stimuliraju da sunčeve zrake sijaju plavo ili zeleno svjetlo na lice. Kada se nosi neko vrijeme tokom dana, plavo svjetlo djeluje na način na koji radi sunčeva svjetlost upravljajući cirkadijalnim ritmom i stimulirajući proizvodnju melatonina, ili tjelesnog hormona sna.

Svetlosnu terapiju praktikuje Mik Džeger, prenijele su neke novinske kuće.

2. Ledene kupke i vrele saune

Sportisti već dugo koriste ledene kupke i saune kako bi oporavili mišiće nakon intenzivnih treninga. Garcia tvrdi da ta praksa postaje neizbježna čak i među bogatima.

“Ledene kupke mogu vas probuditi, smanjiti upalu u vašem tijelu i pomoći da se osjećate izvrsno”, kaže Garcia.

Garcia se jednom sedmično i sam kupa u ledenim kupkama, a povremeno posjećuje i ruska kupatila radi vruće saune.

Poradite na emocionalnoj stabilnosti

Garsija ističe da je najveća briga njegovih klijenata upravljanje stresom i regulisanje njihovog raspoloženja, depresije, razdražljivosti, produktivnosti, pa čak i socijalizacije. Istraživanja pokazuju da ljudi provode više minuta sami, a manje sa porodicom.

“Prvo, sve počinje od toga da dobro spavate. Potom, preporučujem klijentima kupovinu tehnologije koja mjeri otkucaje srca, aktivnost spavanja, temperaturu i vrijeme provedeno u dubokom snu. Meditacija također pomaže da razbistrite um i nosite se sa stresom”, zaključuje on.