Vuneni konac oko zgloba smanjuje bolove u zglobovima i pojačava cirkulaciju krvi

Vuneni konac na zglobu. U čemu je njegova iscjeliteljska moć? Stariji članovi naših porodica vjeruju da crveni vuneni konac može spasiti i zaštititi od bilo kog uroka.

Postoje mnogo mitova o njemu, ali u stvarnosti to je samo – narodna medicina. Postoje tvrdnje da vuneni konac na ruci oslobađa čovjeka bolova u zglobovima. Ljekari ne komentarišu takvu činjenicu, međutim priznaju njeno postojanje. Vuneni konac utiče na cirkulaciju, jer upalna reakcija počinje usporenjem krvotoka. Također služi kao izvor manjeg statičkog eliktriciteta.

Kako djeluje vuneni konac?

Higijenski najzdravija  termoregulaciona materija je vuna. Njena struktura omogućava koži da diše.  Štaviše, posjeduje ljekovita svojstva. Od davnina su se ljudi oslobađali zubobolje, glavobolje, bolova u leđima, tako što su  na bolno mjesto stavljali komad prave prirodne vune. Takođe su   prevremeno rođenu decu stavljli u runo ovce.

Stvar je u tome da prirodna vlakna  vune, ošišane i netretirane  bilo kojim hemikalijama, prekrivene životinjskim voskom – lanolinom (koji se razlikuje od drugih materija, koje sadrže druge sterine, kao što je  holesterin), odlično se upijaju  u kožu i umiruju je. To je gusta masa žute ili žutobraon boje, karakterističnog mirisa  i sadrži 12%  od težine vune. Ovu posebno dragocenu supstancu izdvajaju da bi je koristili za pravljenje kozmetičkih krema i masti.

Ako koristiti posteljinu od prirodne vune,  postojeći  lanolin (koji se topi na temperaturi  tijela), lako prodire u kožu.  Na taj način blagotvorno djeluje na mišiće, zglobove, kičmu, ublažava bolove i povećava cirkulaciju krvi. Toplotna provodljivost vune je niža od mnogih tekstilnih materijala.

Postoje vjerovanje da se vunenim koncem mogu se izliječiti bradavice. I evo na koji način:

Ukoliko je bradavica na prstu, veže se crven vuneni konac na zglob ruke (ako je na nozi – na skočni zglob).  Nosi se dvije sedmice. Poslije skinuti i zakopati u zemlju. Kada  konac istruli (a desiće se to za oko mjesec dana) – nestaće i bradavica.