Vule Vojnović, samouki drvorezbar iz Čajniča: Kada drvo „prodiše“ u rukama majstora

Ovaj vrijedni drvorezbar, koji sanja o mini centru za duborez u staroj porodičnoj kući, uradio skulpturu od hrastovog drveta „Spomenik čovjeku“ koja je visoka 2, 2 metra

Još dok je radio u goraždanskoj „Pobjedi“ kao visokokvalifikovani mašinbravar, 57-godišnji Vule Vojnović nije ni sanjao da će se jednog dana baviti drvorezbarstvom. Ratne okolnosti su ga „vratile“ u zavičaj, u Čajniče, gdje je drvorezbarstvo priglio kao hobi i kao način zarade.

– Zavolio sam ovu umjetnost od koje se može i pristojno živjeti u oskudici zaposlenja, a dar sam vjerovatno naslijedio od mog brata Vlatka, koji je poznati likovni umjetnik u Americi -– kazao je ovaj samouki drvorezbar koji je za nepune dvije decenije uradio na stotine skulptura od drveta različitih dimenzija i ukrasa.

Vule kaže kako je posebno ponosan na svoju skulpturu „Spomenik čovjeku“  koja se nalazi na planinskom prijevoju Previzma, na nadmorskoj visini od 1.100 metara, nadomak čajničkog naselja Miljeno.

– Radi se o skulpturi visokoj 2,2 metra, a koja je urađena po narudžbi prof. dr. Brana Mašića. Ona je do sada najveća skulptuta rezbarena u jednom komadu hrastovog drveta, te kao takva predstavlja sastavni dio Mašićevog ekološko turističkog parka, uz ranije postavljeni Spomenik lopti i drugim sadržajima – kazao je ovaj vrijedni čajnički drvorezbar prisjećajući se kako je počeo raditi sa najobičnijim alatkama da bi danas imao sve što treba jednom modernom drvorezbaru.

Umjetnici koji se dive Vuletovim skulpturama kažu da je riječ o “majstoru koji je udahnuo dušu drvetu”.

– Radim sve sa ljubavlju, predajem se poslu i drvetu – veli i dodaje kako duborez smatra vrhunskim “umjetničkim izrazom” u ovoj umjetnosti. Nije isto uraditi reljef čuvene Višegradske ćuprije na Drini i dizajn nekog namještaja, ali u sve treba ugraditi dio sebe i ljubavi prema ovoj umjetnosti – kaže Vojnović.

San o centru za duborez

– Pored nabavke kvalitetnog drveta od svih lišćara, neophodan je odgovarajući prostor za pripremu i sušenje, kao i atelje za rad, te otud namjeravam staru porodičnu kuću u Milijenu preurediti i pretvoriti u mali centar za duborez –  ističe ovaj drvorezbar iz Čajniča.

Mustafa SMAJLOVIĆ/aura.ba/arhiv magazin Aura