Vudu magija sa Haitija spada među najstrašnije i najopasnije: ŽRTVOVANJEM ŽIVOTINJA I OBREDIMA S LUTKAMA ZAVIJAJU LJUDE U CRNO!

Učesnici vudu rituala često padaju u trans i pričaju na nerazumljivim jezicima

Učesnici vudu rituala često padaju u trans i pričaju na nerazumljivim jezicima

Vudu je danas kombinacija katoličke i religija nastalih u Zapadnoj Africi, a najviše se praktikuje na Haitiju, Kubi, Brazilu, pa i u nekim američkim državama poput Luizijane. Na jeziku zapadnoafričkih naroda riječ „vudu“ jednostavno znači – duh. Na Haitiju je čak postala državna religija, i ljudi ovu vrstu magije najčešće koriste da poprave ili naruše nečije zdravlje.

MIKS RAZLIČITIH RELIGIJA

Ova misteriozna magijska praksa nastala je još prije nekoliko hiljada godina, a danas se koristi pri opisivanju nekoliko različitih zapadnoafričkih religija. Vudu pripada tradiciji afričkog naroda Joruba, ali je u međuvremenu postala hibridna religija s raznovrsnim afričkim, islamskim, katoličkim ili indijanskim elementima koji su u vudu ušli kroz dolazak robova na Karibe. Kolonijalni gospodari nasilno su pokrstili veliki broj afričkih robova koji su ipak pokušali sačuvati izvornu religiju koja je za njih predstavljala i važan element kulturnog identiteta. Tako vudu u svojim ritualima koristi slike katoličkih svetaca kao zamjenu za afrička božanstva (Ioa) koja imaju slične ili iste osobine.

Postoje dva načina za prakticiranje vudu magije, prvi je takozvani „Rada“ a drugi „ Petro“. „Rada“ je stariji, tako da sadrži i više tradicionalnih elemenata, a predstavlja miroljubljivi vudu koji se bavi porodičnim duhovima i dobrim loama. „Petro“ je po svemu sudeći osnovan krajem 18. st. od strane sveštenika po imenu Petro koji je po priči koristio opojna sredstva kako bi svoje poklonike doveo do ekstaze.Radi se o vrsti vudua koji se bavi crnom magijom i nanošenjem zla.

Vudu lutka je jedna od najmoćnijih magijskih rekvizita na svijetu

Vudu lutka je jedna od najmoćnijih magijskih rekvizita na svijetu

Sveštenik koji vodi ritual u vudu religiji naziva se houngan, a sveštenica se zove mambo. Svi prisutni sudionici jednako su bitni za održavanje ceremonije, a sveštenik ili sveštenica imaju zadaću samo usmjeravati ceremoniju.

KRVLJU ŽRTVE PRIZIVAJU ZLE DUHOVE!

Kada neko spomene riječi vudu magija, prvo što nam svima padne na pamet je neki vrač koji baja i probada iglama vudu lutkicu i pravi zle čini i vradžbine. Za takvu percepciju stvari najviše je kriv Holivud i flimovi gdje se često prikazuju opasne vudu lutke i razna krvava žrtvovanja. Trebamo znati da je glavna odlika vudu magije da se radi prvenstveno za poboljšanje zdravlja kod osobe.

Ona druga strana vudu magije, koja je ljudima širom svijeta više poznata je crna vudu magija ili vudu magija namjenjana za zlo. Crna vudu magija je jedna od najjačih i najagresivnijih magija na svijetu. Kod ove magije prisutni su mnogi zli duhovi koji su veoma moćni, a vračevi ih prizivaju uz pomoć životinjske krvi, i probadanjem vudu lutke iglama.

Tokom vudu rituala vračevi krvlju žrtava prizivaju zle duhove

Tokom vudu rituala vračevi krvlju žrtava prizivaju zle duhove

Vudu lutke su jedan od najzastupljenijih rekvizita pri obredima vudu magije, a pravi se za onu osobu kojoj se želi napraviti magija i na koju se želi utjecati. Vudu lutke se prave od voska, gline, plastike, drveta i sličnih materijala. Kada je vudu lutka napravljena ona se povezuje sa karakteristikama osobe za koju se radi ritual. Vudu vrač zatim zabada igle u lutku i time simbolički nanosi bol osobi za koju se  radi vradžbina.

Vudu magija koja se izvodi na Haitiju, prijestolnici ove magije, spada u najstrašnije i najopasnije. Magijski ritual se izvodi uz pomoć krvi žrtve i na taj način mu se nanose vradžbine. Tokom rituala, vračevi žrtvuju životinje, najčešće su to kokoške i koze, koriste ljudsku krv kako bi probudili zle duhove koji žrtvi nanose neopisivu bol i patnju.

Krv je uvijek bila u samom centru pažnje prilikom izvođenja vudu rituala, upravo iz razloga što krv povezuje čitave generacije i porodice.

VRAČEVI POMOĆU ZOMBI PRAHA PRAVE ROBOVE!

Svećenici vudua, poznati kao bokori, u svojim obredima korste brojne rekvizite među kojima su i poznate lutke, ali i recepti od trava, minerala te dijelova tijela, kostiju i dlake raznih životinja. Jedan od njihovih najpoznatijih i najefikasnijih recepata je bijeli prah ribe fugu, koji čovjeka može pretvorti u bezumnog zombija.

Efekat zombija i njegove moguće fiziološke uzroke zabilježila je još 1938.g. Zora Hurson s Columbia Univerziteta. Nakon što je posjetila jednog zombija u bolnici i središnjem Haitiju ona je zaključila da pacijent nije oživljeni mrtvac već žrtva kojoj je neki otrov uništio dijelove mozga zadužene za upravljanje govorom tako da se nije mogla micati ni razmišljati. Naime, bokori vračevi prilikom pravljenja ovog otrova koriste različite sastojke ali svi se sastoje od pet glavnih elemenata: prah od spaljenih dijelova ljudskog tijela, uglavnom kostiju, mala žaba koja živi na drveću, otrovni crv mnogočetinaš, američka neurotoksična žaba i najotrovnija riba svijeta, fugu. Njen najjači sastojak je smrtonosni otrov poznat kao tetrodotoksin.

Bokori uz pomoć crne magije stvaraju prave zombije

Bokori uz pomoć crne magije stvaraju prave zombije

U malim količinama ovaj toksin izaziva obamrlost, trnce i ugodan osjećaj lebdenja, čak euforiju. Međutim u velikim količinama za samo nekoliko minuta može uzrokovati respiratorni zastoj i smrt. U nekim srednjim dozama koje nisu smrtonosne, ali nisu ni male, otrov fugu ribe žrtvu održava u svjesnom ali obamrlom stanju u kojem nije sposobna govoriti, disanje joj postaje jedva primjetno, a broj otkucaja srca pada gotovo do nule.

Osoba koja je konzumirala zombi prah često upada u vegetativno stanje nalik na smrt, a nedugo nakon što je pokopaju, bokor vadi tijelo. Iskopani zombi obično osjeća posljedice nedostatka kisika u lijesu, međutim, sveštenik uspostavlja kontrolu nad njim pomoću psihoaktivne biljke tatule koja izaziva delirij i dezorijentiranost tako da zombi ne može normalno funkcionirati.

NAJBOLJE RECEPTURE VUDU ČAROBNJAKA

Iako se o vudu magiji najčešće priča u negativnom kontesktu, postoje i neke bezazlene čarolije koje bi vam mogle pomoći da pronađete izlaz iz svoje nevolje – počevši od liječenja, ostvarivanja želja i životnih ciljeva.

MAGIJA ZA DOBAR POČETAK GODINE

Da bi vam godina dobro počela, staro vjerovanje vudu vračeva iz Nju Orleansa kaže da 1. januara nove godine jedete samo kupus, jer on navodno ima magičnu moć koja će osigurati dobar početak godine.

MAGIJA ZA VJERNOST

Ukoliko sumnjate u partnerovu vjernost dovoljno je da njegovo odnosno njeno ime napišete na komadu papira kojeg ćete potom staviti u dimnjak svoje kuće. Nakon toga, molite se tri puta na dan da vam želja bude ispunjena, sve dok vam se želja ne ostvari.

MAGIJA ZA BRZO STJECANJE NOVCA

Voodoo čarobnjaci iz Nju Orleansa imaju vrlo jednostavan recept za brzo sticanje novca. Dovoljno je, tvrde oni, da spalite ljuske crvenog luka!

ČAROLIJA PROTIV ZLIH I DOSADNIH SUSJEDA

Ako se želite riješiti susjeda koji vam stalno dosađuje, posuđuje od vas stvari koje vam ne vraća, uvijek se pojavljuje u najgorem trenutku i slično, jednostavno ćete ga “odučiti” njegovih loših navika ako uzmete mrtvu crnu kokoš i bacite je preko njegove kuće.

VUDU LUTKA ZA LJUBAV
Ako želite da upravljate nad nekom osobom morate napraviti lutku od crne tkanine u noći kada je mesec mlad. Naravno, lutku morate nazvati isto kao osoba za koju pravite ovu vudu magiju.
Na lutki napišite podatke o njoj, ime i prezime, datum rođenja i slične podatke koji mogu biti od koristi. Sve to ćete sašiti u njenu unutrašnjost i napunićete je zemljom sa nekog svježeg groba dodajući jedan cvijet karanfila. Kad uradite ovo onda je ubodite sa iglama u glavu, srce i stomak. Zatim je držite uz rukama i govorite bajalicu:
„Uvijek ćeš biti moj rob i ničiji više. Samo ja dominiram nad tobom i niko drugi“.

(D. K./aura.ba)