“Vučete kao prebijena mačka”: ZNATE LI KOJI SU GLAVNI RAZLOZI ZA TO?

Postoji mnogo dokaza da san i količina sna utiču na to koliko dobro osoba obavlja kognitivne zadatke kao što su rješavanje matematičkih problema, vođenje razgovora ili čak čitanje. Manje proučavano je da li san utiče na način na koji hodamo ili obavljamo druge aktivnosti za koje se smatra da su manje zamorne.

Nova studija istraživača sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu i Univerziteta Sao Paulo u Brazilu izvještava da nedostatak sna utiče na hodanje – konkretno na to koliko dobro možemo da kontrolišemo svoj korak ili hod.

U eksperimentu su učestvovali učenici, od kojih je svaki samostalno pratio svoju aktivnost dvije nedjelje koristeći sat. Učesnicima nisu date nikakve smjernice za spavanje kako bi istraživači mogli da znaju njihovu prirodnu dnevnu rutinu.

Studenti su u prosjeku spavali oko šest sati dnevno, a neki od njih nedostatak sna su nadoknađivali tako što su provodili skoro cijeli vikend u krevetu.

Veče prije eksperimenta, jedna od dvije grupe učenika nije spavala, a nakon toga, svi učesnici su odradili test na traci za trčanje.

Učenici su bili zamoljeni da hodaju po traci za trčanje, ali se brzina na traci sve vrijeme mijenjala. Prvo su imali lagani hod, pa sprint i ponovo lagani hod – ali nisu dobijali nikakav upozorenja kada se brzina mijenjala. Autori su zaključili da je kontrola pokreta smanjena kod učesnika sa nedostatkom sna. Međutim, oni koji su spavali noć prije eksperimenta su bili bolji.

“Nije bilo naučno jasno da će skoro automatska radnja, kao što je hodanje, zavisiti od nedostatka sna – kaže Hermano Krebs, glavni naučnik u odjeljenju za mašinsko inženjerstvo na Tehnološkom institutu u Masačusetsu.

Krebs i njegovi koautori, uključujući glavnog autora Arturo Forner-Cordero sa Univerziteta u Sao Paulu, objavili su svoje nalaze u “Scientific Reports”.