VRTLARICA IZ STANA: EVO KAKO UZGOJITI DRVO CITRUSA KOD KUĆE!

Stiglo je proljeće, a s njime i naša želja da svoje balkone, koliko god sitni bili, ukrasimo cvijećem i ukrasnim biljem koje će komad betona transformirati u malu gradsku džunglu.

Dok će manje spretniji odabrati jednostavno balkonsko cvijeće ili lako održive palme, novopečeni vrtlari iz kućne radinosti mogu se okušati u nešto zanimljivijim podvizima, poput uzgajanja atraktivnih citrusa u svom domu.

Drvce limuna, mandarine ili limete nije samo predivan ukras, sa sobom donosi i svježe organske plodove, ali i osjećaj užitka da smo nešto što inače kupujemo u dućanu uspjeli uzgojiti u svom domu. Ako si se odlučila na balkonsku citrusnu avanturu, pročitaj savjete stručnjaka koji će ti olakšati uzgoj.

Savjetuje se s prodavačima oko vrste drvca

Za stan je pogodno samo drvo citrusa manjeg rasta pa pazi da zbog nekoliko trenutaka brzopletosti ne kupiš drvo koje bi trebalo rasti u voćnjaku.

Zemlja

Citrusi preferiraju dobro drenirana tla lakše teksture, a najbolje bi bilo da se pri kupnji savjetuješ s osobljem u vrtnom centru gdje možeš kupiti i mix za citruse. Za maksimalni učinak, na dno tegle stavi kamenčiće pa tek onda zemlju, kako bi cijeđenje vode prolazilo još glađe. Citruse je poželjno obogatiti gnojivom svakih 2 mjeseca, piše 100 posto.

Posebnu pažnju posveti zalijevanju

Kad su citrusi u pitanju, važno je da zemlja bude vlažna, a ne da pliva u vodi. Drvce bi trebala dobro zaliti jedan do dva puta tjedno, sve dok voda ne počne curiti na rupice s donje strane.

Dovoljno svjetla

Ova drvca trebaju mnogo sunčeve svjetlosti da bi sretno rasli i proizvodili plodove. Drži ih na sunčanoj strani koliko god možeš, a u idealnom scenariju napisana su dva izvora svjetlosti. Naravno, to nije moguće u svakom domu pa se potrudi da svoj citrus staviš na mjesto koje je najsunčanije, i da ga rotiraš svakih tjedan dana kako bi svi dijelovi bili jednako okupani svjetlošću.

Osiguraj vlagu

Citrusi obožavaju vlagu. Ako ih držiš u stanu, u blizinu tegle s biljkom stavi posudu s vodom uz izvor topline ili koristi ovlaživač zraka.

Zrak

Drvo citrusa treba dovoljno zraka – ako ga držiš u stanu, nemoj zaboraviti redovito otvarati prozore, a po zimi se posluži ventilatorima.

Temperatura

Citrusi ne vole zimu, i ne bi smjeli biti na temperaturama nižim od 5 °C.Limun, kućni heroj

Stručnjaci kažu kako je od svih citrusa za kućni uzgoj najzahvalniji limun pa ako si u nedoumici – ne razmišljaj dalje!