Vrlo je važno sačuvati sve njegove blagodeti: KAKO ISPRAVNO KORISTITI BIJELI LUK?

Ljekoviti bijeli luk uzgaja se preko pet hiljada godina. Bogat nutrijentima, podiže imunitet, a njegov glavni sastojak je alicin koji ima antibakterijsko, antivirusno, antigljivično i antiparazitsko djelovanje.

Bijeli luk uvijek nasjeckajte desetak minuta prije jela ili dodavanja u hranu, savjetuju stručnjaci, jer ćete tako maksimalno iskoristiti ono najbolje iz njega. Upravo u ovome mnogi ljudi griješe – bijeli luk nasjeckaju i odmah pojedu ili dodaju jelu, pišu mediji.
Prije korištenja čehne bijelog luka nasjeckajte ili pritisnite i ostavite ih da stoje najmanje pet, a najbolje 10 minuta. Toliko je vremena potrebno da se sintetiše ljekovito jedinjenje alicin. Nakon što je bijeli luk odstajao, pripremajte ga pet do 15 minuta na niskoj ili srednjoj temperaturi kako bi sačuvali hranjive materije. To su preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.

Bijeli luk sadrži preko dvije stotine biološki aktivnih materija. Najmoćniji sastojak bijelog luka upravo je alicin, jedinjenje za koje su brojna istraživanja pokazala da smanjuje rizik od nastanka gripa i prehlade, a nalazi se u svježem bijelom luku. Alicin je ujedno zaslužan za prepoznatljiv miris bijelog luka.

Alicin posjeduje čudesno antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko djelovanje. Koristi njegove konzumacije su višestruke.

Mladi bijeli luk ima intenzivan miris i ekstremno je bogat C vitaminom. Osušeni luk nema miris i bez problema ga možemo čuvati u kuhinji. Sve dok ga ne isiječemo. Tada alin pod djelovanjem enzima prelazi u alicin koja je zapravo najpoznatija komponenta bijelog luka čija blagotvorna svojstva su među prvima dokazani.

Danas se često koristi kao prirodni antibiotik koji pomaže organizmu da se odupre raznim bolestima, a najbolje ga je jesti sirovog, a njegov neprijatan miris lako možete ukloniti limunovim sokom, jabukom, mentom, mlijekom, grickanjem zrna kafe ili konzumiranjem u kombinaciji s maslinovim uljem.

Ako ga svakodnevno uvrstite u ishranu osjetićete njegove mnoge blagodeti. Bijeli luk pomaže u regulaciji krvnog pritiska, apsorbuje gvožđe u organizmu i preporučuje se anemičnim osobama. Koristi se kod problema sa žuči, smanjuje rizik od masne jetre i umanjuje nakupljanje plaka u arterijama. Sprječava srčani i moždani udar. Reguliše nivo šećera u krvi i smanjuje učestalost naglog pada i rasta njegovog nivoa, zbog čega je odličan za dijabetičare.

Izvor je cinka, vitamina B, A i C, bogat je fosforom, bakrom i gvožđem, mineralima koji su potrebni kako bi organizam funkcionisao pravilno, a sadrži i mnogo antioksidanata koja štite naš organizam od raznih oštećenja.

Ima protivupalno djelovanje, pomaže u ublažavanju bolova, naticanja i crvenila, a ujedno je i antimikotik. Koristi se i za liječenje problematične kože, posebno za ublažavanje akni. Pomoću bijelog luka možete ukloniti i višak kilograma jer on pomaže u sagorijevanju masti.