Vrkuta je melem za rane, pomaže kod ženskih tegoba, liječi upale…

Paracelsus i kasniji znalci hvalili su vrkutu kao čudesnu travu, a sok kao dragocjeni melem za rane. Vrkuta je odlična i kao sredstvo protiv debljine, dovoljna je količina čaja od 2-3 šoljice na dan, i vitka linija je osigurana.

Ipak, osobama koje imaju probleme sa želucem, jetrom ili žuči, ne preporučuje se uzimanje pripravaka od vrkute!

Evo i nekoliko recepata:

Čaj za klimakterične i pubertetske smetnje

Uzeti svježe ubranu vrkutu i hajdučku travu u omjeru 1:1 i pripremiti čaj. Piti gutljaj po gutljaj četiri šoljice tokom dana. U isto vrijeme treba masirati te dijelove tinkturom od rusomače (Capsella bursa-pastoris). Utrljavanje se vrši odozdo prema gore. Dobro je da se terapija dopuni kupkom od hajdučke trave, koja se pravi od 100 gr ove biljke i koristi 3 puta sedmično. (Ista kupka se može koristiti dva puta).

Čaj za poslijeporođajnu njegu

Jedna čajna kašičica vrkute prelije se šoljicom vrele vode i ostavi da odstoji 5 – 10 minuta. Pije se uvijek u gutljajima. Doza je 2 šoljice na dan, a poslije porođaja se pije puno čaja prvih 8 – 10 dana.

Čaj za reguliranje menstruacije

Uzeti u jednakim dijelovima vrkuta i stolisnik: 3 velike kašičice te mješavine preliju se 1 litrom vrele vode i nakon 20 minuta se procijedi; popije se tokom dana vrlo toplo, kao izvanredan lijek za reguliranje menstruacije, posebno ako mlade djevojke usprkos lijekovima nemaju menstruaciju.

Čaj za ublažavanje mišićnih oboljenja i multiple skleroze

Uzeti u jednakim dijelovima vrkuta i rusomača: 2 velike kašičice te mješavine preliju se s litrom vrele vode i nakon 5 minuta se procijedi; pijemo ga litru na dan, vrlo toploga tokom dvije sedmice, kao izvanredan lijek za jačanje mišića i svih mišićnih oboljenja pa čak i kod multiple skleroze. Važno je da ovaj čaj piju djeca sa slabim mišićima. Tada će se dobro razvijati. Istovremeno se preporučuje kupelj od uvarka vrkute.