Vrijesak – Prijeki lijek za reumu, giht i bubrežne kamence!

Čaj pripremljen od vrijeska potiče izlučivanje mokraće, znoja, sluzi. Liječi bubrege, te je naročito dobar kod bubrežnog kamenca ili pijeska. Također, jako je dobar i za čišćenje crijeva od glista.

Praksa je pokazala kako vrijesak umiruje živce, ali i jača spolni nagon…

Period avgusta i septembra je period kada se vrijesak bere. Ako ste već sa cvatućih stabljika ubrali cvjetove, ili ako ste pobrali vrhove stabljika zajedno sa cvjetovima, znajte da to možete itekeko dobro iskoristiti. Naravno, prije upotrebe, ubranu biljku morate osušiti, i to na sjenovitom, a prozračnom prostoru. Cvjetovi biljke trebaju da zadrže prirodnu boju. A, kad imate već dovoljno osušen vrijesak, vrijeme je da naučite na koje ga sve načine možete iskoristiti…

   Začin za grah?!

Vrijesak, u narodu poznat i kao vrijes, biljka je koja može narasti i do jednog metra visine! Može živjeti relativno dugo, čak i po nekoliko desetina godina. Vrijesak je prepoznatljiv po razgranatoj stabljici, a koja je pri dnu odrvenjela i puže po tlu. Na gornjim dijelovima biljaka, razvijaju se cvjetovi ugodne ljubičaste boje.

Rasprostranjen je u zapadnoj Evropi, u predjelu od sjeverne Norveške do Islanda. Nije rijedak ni u sjevernom dijelu Male Azije, pa čak i u zapadnom Sibiru. Iz Evrope je prenesen u Sjevernu Ameriku, tako da ga se može naći na tlu njenog atlantskog dijela. Kod nas raste najviše u primorskim krajevima.

Vrijesak se od davnina koristi u narodnoj herbalnoj medicini za liječenje čitavog niza bolesti. Najrašireniju primjenu je, pak, našao u liječenju reume i gihta. No, poznato je da se vrijesak može koristiti i na druge načine. Jedan od vidova primjene je i – u kuhinji! Tako je vrijesak često začinski dodatak jelima kao što su mahune, pica, pečenja, prgice, a u Njemačkoj čak i grah!

 Ljekovitost

Vrijesak je bogat mnoštvom aktivnih tvari – arubin, hidrokinon, glikozidi, tanini, saponini i mineralne tvari. Čaj pripremljen od vrijeska potiče izlučivanje mokraće, znoja, sluzi. Liječi bubrege, te je naročito dobar kod bubrežnog kamenca ili pijeska. Također, jako je dobar i za čišćenje crijeva od glista.

Praksa je pokazala kako vrijesak umiruje živce, ali i jača spolni nagon. Vrijesak se također koristi i kod tegoba sa slezenom, protiv proljeva, te za liječenje nekih oboljenja oka. Primjenjuje se i kao sredstvo za čišćenje krvi (kod ekcema i kožnih osipa), protiv rahitisa u djece i grčeva u želucu. Najširu primjenu, pak, vrijesak je našao u liječenju reume i gihta.

Ova biljka je, dobro je znati, nerijetko u sastavu čajeva sa diuretskim i antiseptičkim efektima. Na kraju, znajte da je njegova prirodna uloga jako korisna – razvijenim korjenskim sistemom čuva tlo od ispiranja padavinama. Također, livade s vrijeskom naročito cijene pčelari zbog dobre ispaše za pčele, i dobivanja visokovrijednog i ljekovitim tvarima dodatno oplemenjenog meda.

 Univerzalni čaj od vrijeska
Za pripremu čaja uzme se jedna čajna kašičica suhih listića i cvjetova vrijeska i prelije s 2,5 dcl uzavrele vode. Drži se poklopljeno desetak minuta, procijedi i zasladi medom. Pije se tri puta dnevno po jedna šolja, poslije jela. Posljednja šolja čaja popije se prije spavanja. Učinak se povećava ako se vrijesku dodaju ružmarin i pitoma metvica.

  Čaj za bolji san i probavu

Uzeti jednu čajnu kašičicu listova vrijeska i preliti ih s 2 dcl kipuće vode. Držati poklopljeno 10 minuta, ocijediti i zasladiti čajnom kašičicom meda. Za poboljšanje sna i bolju probavu dobar je i čaj od mješavine jednakih dijelova vrijeska, kamilice i majčine dušice. Popiti šolju prije spavanja.

Čaj za kamen u bubregu i mokraćnom mjehuru

Uzeti po 40 g vrijeska i brezovih pupoljaka i po 10 g korjena selena i zečjeg trna. Sve dobro usitniti i pomiješati, potopiti u litru vode, ostaviti cijelu noć da se ekstrahira, pa idućeg dana ujutro zagrijati do vrenja i kuhati 2 do 3 minute. Kada se ohladi, procijediti i piti u toku dana umjesto vode. Bolje je piti nezaslađen čaj, ali ako neko ne može piti gorak čaj, može ga i zasladiti medom ili nekim kiselim voćnim sokom (sirupom). No, tada ga valja piti poslije jela i između obroka. Čaj piti 3 dana zaredom, zatim načiniti pauzu od jednog dana i opet nastaviti na isti način.

Blagodeti vrijeskovog meda

Vrijeskov med je žute do tamnožute boje, slabog mirisa, ugodnog specifičnog okusa. Kristalizira se nakon dva do tri mjeseca. Preporučuje se da se uzima kod reumatičnih oboljenja, bolesti mokraćnih puteva i bubrega, posebno u čajevima, kao što su kamilica, šipak, itd.