Vrijeme u koje se noću obično budite, otkriva šta vas muči

Ako se svaku noć probudite u određeno vrijeme to vam može otkriti šta vam u tijelu “ne radi” kako treba, odnosno da je protok energije u određenom dijelu blokiran ili pogrešno usmjeren.

Tradicionalna kineska medicina itekako obraća pažnju na takve stvari. Tokom 24 sata energija se usmjerava u različite organe kako bi se oni regenerisali i tako obavljali svoj posao kako treba. Ali, ako s tom energijom nešto nije u redu, tada dolazi do problema. Saznajte u koje doba noći se najčešće budite i otkrijte šta to znači:

21:00 do 23:00

Ovo je vrijeme kada endokrini sistem zadužen za hormone i metabolizam dolazi u balans. Ako imate problema sa spavanjem u tom periodu noći, možda ste pod stresom i muče vas događaji koje ste proživjeli tog dana ili ono što vas čeka narednog dana. To remeti protok energije. Do blokade energije endokrinim sistemom može doći i ako se ne hranite ispravno ili jedete prekasno.

23:00 do 1:00

Buđenje u ovo doba ukazuje da vas nešto muči, odnosno da sebi nešto zamjerate (grizete se zbog nečega) – možda nečega što ste rekli, uradili ili ste možda trebali da uradite, a niste. To je vrijeme kada se yin energija pretvara u yang. Prema drevnom kineskom verovanju, yin simbolizuje ženski aspekt (negativno, tamu, blagost, vlagu, noć i dobre strane svega), a yang muški (pozitivnost, vedrinu, čvrstoću, suhoću, dan i dominantne aspekte). U ovo vrijeme je žučna kesa aktivna, odnosno razgrađuje masnoće u tijelu pa buđenje u to doba može ukazivati da konzumirate previše nezdravih masnoća.

1:00 do 3:00

Ako se najčešće budite u ovo vrijeme, tada ste vjerovatno ljuti i frustrirani, odnosno, prepuni ste negativne energije tokom dana pa se to odražava i na spavanje. Svakako bi morali da se opustite jer to šteti procesima koji se odvijaju u vašem tijelu. Ovo doba noći je vrlo važno za tijelo jer tada najaktivnije izbacuje otrove, odnodno detoksikuje se i obnavlja. Jetra ispušta toksine, stvara molekule važne za varenje, doprinosi stvaranju nove krvi itd. Ako s njom nešto nije u redu, budićete se u ovo doba.

3:00 do 5:00

Tuga i bol mogući su razlozi buđenja u ovo vrijeme, ako gledamo duhovni aspekt života. Od fizičkih razloga, moguće je da vam je hladno dok spavate i procesi u tijelu se ne mogu odvijati pravilno. Takođe, buđenje u ovo vrijeme može ukazivati na probleme s plućima i nedovoljan ulazak kiseonika u organizam.

5:00 do 7:00

U ovo vrijeme debelo crijevo je aktivno, a toksini koji su tokom noći profiltrirani i razgrađeni polako odlaze iz tjiela. Buđenje u ovo doba može značiti da ste jeli prekasno ili da imate naviku da jedete lošu i nezdravu hranu prepunu raznih štetnih materija.