Vrijeme provedeno u prirodi doprinosi zdravlju: Koliko je zdrav svjež zrak?

Nedavne studije koje nam dolaze sa Dalekog Istoka pokazuju koliko je svjež zrak zaista zdrav i koliko se njegov uticaj na zdravlje čovjeka razlikuje od onoga koga udišemo u gradskim sredinama.

U zatvorenim prostorijama, vazduh brzo gubi kiseonik. Kada sjedite za stolom, disanje je plitko i površno. To rezultira zamorom i nedostatkom koncentracije.

Vježbanje na svježem vazduhu, s druge strane, dovodi do dubokog disanja. Tada se uzima više kiseonika i izbacuje ustajali vazduh iz pluća. Kao rezultat dobijamo više energije i bolje raspoloženje.

Korejski ljekari su istraživali koliko je svjež vazduh zaista zdraviji od zagađenog. Oni su poslali 43 starije žene na jednosatnu šetnju u šumi, a drugih 19 su šetale kroz grad.

Rezultati su pokazali da je krvni pritisak kod od onih koje su hodale kroz šumu znatno smanjen. Elastičnost njihovih arterija je poboljšana. Nasuprot tome, kod starica koje su se šetale urbanom sredinom to nije bio slučaj.

Druga studija provedena u Japanu je pokazala da hod kroz šumu spušta krvni pritisak i broj otkucaja srca, kao i hormone stresa.

Osim toga, Japanski medicinski fakultet u Tokiju otkrio je da šetnja kroz šumu aktivira prirodne ćelije ubice, komponentu imunog sistema koja se bori protiv raka.