Vrijeme je za uživanje: Okružite se eteričnim uljima za masažu, kupku i osvježenje doma

Dušica Ranđelović, sertifikovani maser-terapeut i vlasnica Studija za eliminaciju celulita “DR” iz Beograda

Aromaterapija je bliska masaži i liječenju dodirom, jer ulja pomažu i pojačavaju djelovanje ovih metoda iscjeljivanja i uspostavljanja energetske ravnoteže u čovjeku.

U trenucima kada imamo manjak energije ili nas nešto muči na psihičkom i fizičkom nivou, tražimo sebi pomoć kroz ono što nam je lijepo i prijatno. Esencijalna ulja i aromaterapija mogu da budu jedno takvo sredstvo. Da bi nam bilo šta na ovom svijetu pomoglo da se osjećamo bolje – potrebno je da počnemo da uživamo. Tonovi u muzici koju ćemo slušati biće usklađeni isto koliko i boje kojima ćemo se okružiti. Istu će ulogu imati i začini u našem omiljenom jelu, kao i njegov miris i ukus. Težnja ka harmoniji vodiće nas i ka drugim mirisima koji treba da nam povećaju zadovoljstvo – mirisima eteričnih ulja.

Upotreba eteričnih ulja se dijeli na tri tipa:

kupka sa eteričnim uljem: natočite vodu u kadu i sipajte eterično ulje po svom izboru – pet do deset kapi će biti dovoljno. Efekat – bićete opušteniji, koža će vam biti mirisna i glatka. Važno je da eterično ulje sipate tek kada u kadu natočite svu vodu, nikako ne prije, zato što eterično ulje može da ispari.

eterično ulje pri masaži: u količinu neutralnog baznog ulja sipajte tri do četiri kapi eteričnog ulja koje vama odgovara. Ukoliko nemate nešto od navedenog, u posebnim prodavnicama možete da kupite već spremljene mase. Izaberite ulje koje se vama najviše sviđa i koje će imati najbolji efekat po vas.

eterično ulje pri osvježavanju vašeg doma: osjetite čaroban miris u svom domu. Možete da koristite keramički gorionik u koji se sipa voda i ulje. Ispod njega upalite svijeću za noć i ubrzo ćete primijetiti da se očaravajući miris širi cijelom sobom. Ukoliko nemate takvu posudu, može i ovako: u običnu posudu sipajte malo topliju vodu i eterično ulje.

Ono što je bitno da se zna je da eterična ulja i aromaterapija nisu lijekovi, niti su zamjena za terapije koje daje ljekar. Koriste se za preventivu, relaksaciju, popravljanje raspoloženja, njegu kože.
Aromaterapija je bliska masaži i liječenju dodirom, jer ulja pomažu i pojačavaju djelovanje ovih metoda iscjeljivanja i uspostavljanja energetske ravnoteže u čovjeku. Eterična ulja vrlo brzo preko kože prodiru u krvotok, koji lijekovite čestice raznosi po cijelom organizmu i donose mu blagotvorni utjecaj. Masaža je najvažniji postupak u aromaterapiji i najdjelotvorniji, jer tokom masaže ulja najpotpunije prodiru u tkiva i organe putem krvotoka i limfe. Kontakt eteričnog ulja i nerava u koži izaziva trenutnu reakciju nervnog sistema.

Ni jedno ulje ne djeluje samo na jednu oblast, jedan organ ili problem i tip tegoba, već je njihovo dejstvo često višestruko i svestrano. Njihova osnovna funkcija je antiseptična, a takođe i nervno-psihološka, bez loših nus pojava.

Nerazrijeđena eterična ulja se ne smiju nanositi direktno na kožu, već razblažena u nosećem ulju ili alkoholu i vodi. Izuzetak je lavandino ulje, koje je  naročito djelotvorno kod opekotina.

NAMJENA ETERIČNIH ULJA

ANTISEPTICI SA OPŠTIM DEJSTVOM: eukaliptus, lavanda, limun, bor, ruzmarin, majčina dušica.

POTPOMAŽU LIMFNU DRENAŽU: ruzmarin, sandalovina.

POVOLJNO DJELUJU NA NERVNI SISTEM: bosiljak, kamilica, lavanda, limun, majoran, neroli, pomorandža, ruža, nana, žalfija, majčina dušica, vetiver, ilon-ilon.

POMAŽU KOD MRŠAVLjENjA: limun, ruzmarin, mandarina, narandža.

STIMULIŠU SVE SISTEME: bosiljak, geranijum, majoran, nana, ruža, ruzmarin, žalfija.

PODIŽU RASPOLOŽENJE i ENERGIJU: bosiljak, bergamot, geranijum,  lavanda, narandža, pačuli, nana, ruzmarin, mandarina, limun.

SMIRUJU i OPUŠTAJU: bosiljak, kamilica, sandalovina, ruža, lavanda.

DEZINFIKUJU PROSTOR: eukaliptus, geranijum, lavanda, limun.