Vrijeme je za povratak prirodi : Zašto će zelena boja obilježiti 2017. godinu

Zelena boja ima veliku moć liječenja. To je boja koja smiruje, i može pojačati unutrašnju viziju. Ona sugeriše stabilnost i trajnost, a kao boja prirode simbolizira rast, svježinu i plodnost

Institut za boje „Pantone“, koji već dugi niz godina postavlja standarde kada je riječ o bojama u područjima života u kojima su one jedan od osnovnih stimulansa. Ovaj institut redovno bira boju koja na najbolji način prikazuje duh vremena nastupajuće godine i ono čemu ljudi teže. To je boja koja predstavlja odraz globalnog raspoloženja, a za 2017. to je – zelena.

Boja nade i veze sa prirodom

Kako kažu iz kompanije Pantone, boja je svijetla, topla i živa i ona predstavlja poziv da zastanemo na trenutak, duboko udahnemo i podmladimo se. Primjenjiva je u svim segmentima života – modi, arhitekturi, dizajnu i životnom stilu – sa ciljem da nas na intimniji način poveže sa prirodnim svijetom.

  • Ovo je boja koja nas poziva da zastanemo i duboko udahnemo. Uživajte u trenutku i ponovo se povežite sa prirodom, koja je najefikasniji lijek za sve bolesti i stresne svakodnevnice. Podsjeća nas na prvi dan proljeća kada se priroda budi i zelenilo oživljava, a životne energije se obnavljaj, i isijava vječnu nadu da će sve biti bolje – saopštili su predstavnici Panteonea.
  • Grineri je posebna nijansa koja u kompleksnom globalnom i političkom ambijentu donosi potrebnu nadu i simbolizuje pionovni povratak sa prirodom na više nivoa. Zelena je boja nade i naše neraskidive veze sa prirodom. Govori nam da je potrebno da se osvježimo, regenerišemo i obnovimo. Svakog proljeća započinjemo novi ciklus a novi plodovi dolaze iz zemlje. To je nešto što potvrđuje život i čemu se uvijek radujemo – rekla je Litris Ajsmen, stručnjak za psihologiju boja.

(aura.ba)