Vrijeme je za detoksikaciju: Iskoristite ljeto da poboljšate svoj organizam i raspoloženje

Često ne posvećujemo dovoljno pažnje svojoj ishrani, izgledu i raspoloženju. Ipak, čim zasija sunce, shvatimo da je vrijeme za promjene i poboljšanje života. Prvi korak na tom putu trebalo bi da bude detoksikacija organizma. Kada pročistimo svoje tijelo, nećemo se osloboditi samo nezdrave hrane i pića, nego i stresa i umora. Detoksikacija može da traje od 7 do 15 dana u zavisnosti od toga kako se osjećate psihički i fizički.

Prije nego što počnete sa čišćenjem svog organizma, treba da sastavite spisak svih namirnica koje će vam biti potrebne i da ih kupite. Nakon toga povećajte količinu vode koju pijete svakog dana. Najbolje bi bilo da svakog jutra popijete čašu mlake vode sa limunom. Svi čajevi su dozvoljeni i treba da ih pijete tokom cijelog dana. Umjesto gaziranih i kupovnih sokova počnite sami da cijedite voće. Bilo bi najbolje da uopšte ne pijete kafu, ali ukoliko ne možete da je se odreknete, onda popijte samo jednu dnevno. Alkohol treba u potpunosti izbaciti.

Na svoj svakodnevni meni dodajte više voća, povrća, orašastih plodova i integralnih žitarica. Poželjno je da jedete što više mahunarki i citrusnog voća. Da biste se oslobodili toksina u organizmu, treba da izbacite crveno meso i da konzumirate piletinu, ćuretinu i ribu. Kuhinjsku so zamijenite morskom, umjesto suncukretovog ulja počnite da koristite maslinovo i sigurno ćete primijetiti promjene.

Stručnjaci savjetuju da se iz ishrane eliminišu, koliko je to moguće, proizvodi od pšenice, kao i sva konzervirana hrana i hrana koja sadrži aditive u sebi. Takođe, neophodno je da prestanete da jedete grickalice, brzu hranu i slatkiše.

Bilo bi dobro da zdravu ishranu kombinujete sa umjerenim vježbanjem kako bi efekti bili još bolji. Veoma je bitno da znate da detoksikacija organizma nije dijeta, da ne treba da preskačete obroke i da se izgladnjujete, nego samo treba da zamijenite loše navike dobrim.

Tokom programa detoksikacije možda ćete imati glavobolje, probleme sa stomakom ili osip na tijelu. Ovo su znaci da se organizam čisti i da toksini napuštaju vaše tijelo. Svi ovi simptomi trebalo bi da budu jedva primjetni, a ukoliko se budete osjećali jako loše, obavezno posjetite ljekara.

Svaki put kad pomislite da pojedete nešto nezdravo, zastanite i razmislite malo bolje i sigurno ćete se sjetiti neke zdrave namirnice koja može isto tako da vas zasiti, a neće štetiti vašem tijelu.