VRIJEME JE ZA CRVENO: NAJZDRAVIJE SUPERNAMIRNICE ZA JAČANJE IMUNITETA I METABOLIZMA!

Proljeće i ljeto jedinstven je dio godine kada možemo uživati u blagodatima crvenog voća i povrća koje je proglašeno supervoćem jer je krcato antioksidansima.

Znanstvenici su nakon dugotrajnih ispitivanja ustanovili kako crvena hrana u sebi sadrži pigmente koji pripadaju antioksidantima poznatim pod imenom antocijanini za koje je već otprije poznato kako preventivno djeluju protiv pojavljivanja raka debelog crijeva.

Crvena boja je od davne prošlosti uvijek simbolizirala energiju, vitalnost i snagu. Njezino prisustvo u vašem tanjuru potiče ojačavanje imuniteta i čuvanje dobrog metabolizma. Poklonici makrobiotike već odavno zastupaju tezu o važnosti boja hrane koju konzumiramo. Po njima, za zdravlje ljudi izuzetno je važno unutar obroka imati zastupljene sve boje, no, donosimo listu najzdravije crvene hrane. Ove supernamirnice smanjuju rizik od srčanih oboljenja i raka. Zato: jedite ih! Što više to bolje!

Crvena paprika

Samo polovina ove čudesne namirnice zadovoljit će vaše dnevne potrebe za vitaminom C, antioksidansom koji pomaže u prevenciji raka.

Crveni grah

Crveni grah sadrži izuzetno visok nivo antioksidansa, viši čak i od borovnica, brusnica i rešanja. Uz to, smanjuje holesterol, te pomaže u smanjivanju opasnosti od dijabetesa, infarkta i kardiovaskularnih bolesti.

Maline

Jedna holandska studija otkrila je da maline imaju osam puta više antioksidansa dobrih za zdravlje srca nego primjerice brokula. Usto, maline štite od malignih bolesti i jačaju imunitet.

Cvekla

Ovo slatko povrće moće pomoći u zaštiti od raka debelog crijeva. Propirjajte ih na maslinovom ulju ili skuhajte na pari i dobit ćete izvrstan prilog divne boje.

Jagode

Jagode smanjuju holesterol, jačaju imunitet i srce te smanjuju krvni pritisak. Fenoli koje sadrže smanjuju rizik od raka.

Paradajz

Istraživanje je pokazalo da ishrana bogata paradajzom smanjuje rizik od tumora, jajnika te bolesti srca, astme i hroničnih plućnih bolesti, te raka dojke.

Crveno vino

Kako tvrde mnoge studije, antioksidansi u crnom vinu, koji se zovu polifenoli, pomažu u zaštiti krvnih žila u srcu, te sprječavaju srčana oboljenja. Ipak, od čaše na dan – nemojte napraviti pijanku. Jedna je dovoljna.

(aura.ba/arhiva magazina Aura)