Vrijeme je za berbu medvjeđeg luka – biljke koja štiti od srčanog udara

Budući da raste početkom proljeća, medvjeđi luk bi trebalo da potražite pri vašoj sljedećoj šetnji šumom i proplancima.

Samonikla šumska biljka Allium ursinum, poznata i kao sremuš, divlji luk i šumski luk, često se naziva medvjeđim lukom jer je njima ova biljka prava proljetna poslastica.

Prepoznaćete ga po intenzivnom mirisu “bijelog luka”, a nemojte ga zaobilaziti jer je snažan prirodni antibiotik koji obiluje vitaminom C, sumpornim jedinjenjima i brojnim drugim ljekovitim sastojcima.

Mnogi se odlučuju za njega, a ne bijeli luk, a za to imaju barem tri razloga: raste samoniklo, nije tretiran pesticidima, a i ljekovitiji je od bijelog luka.

Medvjeđi luk sadrži allicin, eterična ulja, alisulfide i polisaharide a od ukusnih mladih listova možete napraviti salate, krem čorbe, pesto, aromatično ulje, tinkture i sl. Oni sadrže 20 do 50 mg vitamina C i karoten, kao i vrijedne mineralne soli.

Mladi listovi ove biljke beru se na proljeće i možete ih konzumirati svježe. Nemojte ih sušiti jer će tako izgubiti dosta ljekovitih svojstava. Odličan je prirodan lijek koji poboljšava pamćenje, pomaže kod respiratornih tegoba, sprječava bolesti srca i krvnih sudova. Pomaže i kod nesanice i vrtoglavice, osteoporoze i artritisa. Štiti i od infarkta i jača srce.

 

Budite oprezni kod berbe medvjeđeg luka, jer on ima svoje otrovne dvojnike: mrazovac, čemeriku i đurđicu koje su otrovne. Ako niste sigurni, vodite se time da medvjeđi luk ima intenzivan miris kao i bijeli luk i obratite se stručnim osobama prije konzumacije.