Vrijeme ide, život prolazi! Za šta sve nađemo vremena, a za šta nađemo izgovore?!

– Zamisli, nikad u svom životu nisi Kur'an uzeo u ruke, dotaknuo ga niti iz njega bilo šta pročitao. Nikad! Božiji govor! A pročitao si na stotine knjiga, časopisa, novina, lektira!

Vrijeme ide, život prolazi!

– Zamisli, nisi nikad u džamiju ušao a proveo si stotine sati u kafani, diskotekama, u sportskim dvoranama, shoping centrima. Za sve imaš vremena, za džamije nemaš.

Vrijeme ide, život prolazi!

– Zamisli, nikad nisi bio ako ništa na džummi, bajramu, a stotine sati si preoveo u sjedenju uz kafe, druženja, izlete, ekskurzije, na koncertima. Za svako druženje imaš vremena, ali za džummu i bajram nemaš.

Vrijeme ide, život prolazi!

– Zamisli, nikad nisi nikom klanjao dženaze, uvijek stojiš po strani, kao osoba koje izgleda ne vjeruje da će doći i njen kraj, da će opet neko stajati sa strane na tvom mjestu.

Vrijeme ide, život prolazi!

– Zamisli, nikad niti jednog dana ramazana nisi postio/la, a bio/la si na desetine različitih dijeta i vježbi. Za dijetu se nađe vremena, sabura i živaca, a za post ramazanom, ne može.

Vrijeme ide, život prolazi!

– Zamisli, nikad nisi sadaku udijelio, nekoga pomogao a potrošio si na hiljade maraka na provode, alkohol, skupocjene stvari.

Vrijeme ide, život prolazi!

– Zamisli, nisi nikad podigao ruke i Allahu uputio dovu a koliko si puta molio i preklinjao šefa, komšiju, prijatelja, djevojku, momka za pomoć!

Vrijeme ide, život prolazi!

– Ako vjeruješ u Allaha, onda, ako ništa iz poštovanja premu onome što ti je podario, trebaš mu pokazati barem jedan dio zahvalnostu u svom životu. Budi zahvalan, jer doći će vrijeme, kada će biti kasno, bez obzira koliko ti to želio i tražio!

Znam ja da ti imaš dobru dušu, ali Allah od tebe traži sedždu, dovu, ustezanje od grijeha, druženje sa Kur'anom, post, sadaku. Allah najviše cijeni takvu zahvalnost! A takva zahvalnost, učinit ćete boljim, rahatnijim i pravednijim!

Saudin Cokoja