Vrijedi probati prije odlaska na operaciju: KAKO RIJEŠITI PROBLEM SA ČUKLJEVIMA UZ POMOĆ PRIRODNIH LIJEKOVA?

Bol je dominantan simptom početna faze deformiteta čukljeva. Kod blažih oblika deformiteta ili deformiteta u početnoj fazi, čukljevi mogu biti asimptomatski. Sa progresijom tog deformiteta, napreduju i tegobe odnosno bolovi, sve do situacije ako se jave obostrano. Teški deformiteti mogu dovesti i do jednog stepena invaliditeta.

Manja pokretljivost prstiju stopala i stopala u cjelini u uskoj i krutoj obući dovodi do slabljenja mišića stopala. Slabost mišićno-vezivnog tkiva, u kombinaciji s povećanim i neodgovarajuće usmjerenim opterećenjem u području stopala dovode do daljeg urušavanja strukture prednjeg dijela stopala, iskrivljavanja palca i formiranja bolne izrasline.

Čukljevi se s vremenom mogu znatno pogoršati. Alternativna medicina nudi jednostavne i djelotvorne recepte za tretiranje upaljenih i deformisanih čukljeva.Pojedini prirodni lijekovi mogu ublažiti simptome, ali ne mogu ispraviti deformitet.

Led
Led ili hladne obloge mogu da pomognu da smanjite otečenost i bolove u stopalima i da donesu momentalno olakšanje. Nemojte držati hladne obloge duže od 15 minuta jer mogu da izazovu iritaciju kože.

Ricinusovo ulje
Ricinusovo ulje cijenjeno je za zglobove jer ima antiupalna svojstva. Ono neće da doprinese liječenju čukljeva, baš kao ni led, ali može da donese olakšanje.

Vezivanje čukljeva
Ovo je stara metoda, na osnovu koje su danas i dizajnirana pomagala za čukljeve. Svodi se na to da trakom obavijete stopalo, stegnete prste i vratite ih u normalan položaj. Ovo može djelovati lako, ali treba jako da se stegne, a da se pritom ne poremeti cirkulacija. Zato je bolje okrenuti se nekoj gotovoj metodi, separatoru ili longeti