Vrhovi vaših prstiju otkrit će vam stanje organizma!

Nokti štite živce i završetke živaca na prstima i neka su vrsta zemljopisne mini karte na kojoj svaka crtica, udubljenje ili točkica upozoravaju na kakav nedostatak u organizmu, nekad čak otkriju prisutnost ozbiljnih bolesti poput melanoma.

Posebnu pozornost nokti privlače kad su manikirani. Ženama oni odavnine služe kao ukras. Još je egipatska carica Kleopatra njegovala duge nokte i ukrašavala ih biljnim i mineralnim bojama. Povijesno gledano dugi nokti su bili statusni simbol. Nosile su ih dame koje nisu ništa radile, vjerojatno im zato duljina nokata nije smetala. Nekim muškarcima su njegovane ruke najerotičniji dio ženskog tijela. Ipak, malo kome padne napamet da u tim rožnatim tvorevinama koje štite vrhove prstiju traži neko dublje značenje.

Zemljopisna karta u malom

Doduše psihoanalitičari će reći da su nokti izraz naše osobnosti. S lakiranim noktima ne smije se na kirurški stol, jer je anesteziolozima prirodna boja nokata jako važna tijekom operacije. Osim toga, prema boji, obliku i kakvoći nokata može se doznati puno važnih informacija o zdravlju.

Nokti su neka vrsta zemljopisne karte u malom na kojoj svaka crtica, udubljenje ili točkica upozoravaju na neki nedostatak , a ponekad čak ukazuju na vrlo ozbiljne bolesti.

Nokat raste iz korijena, koji je usađen u kožu pa ga ne vidimo. Preostali dio nokta je takozvana orožala ploča, ispod koje je ležište nokta. Zanimljivo je da nokti brže rastu zimi nego ljeti. Isto tako brže rastu tijekom dana. Na kažiprstu, srednjem prstu i prstenjaku nokti rastu brže nego na palcu i malom prstu. Ako zbog kakve ozljede nokat otpadne, novom noktu treba osam mjeseci, a ponekad i cijelih godinu dana da ponovno naraste. Ako je ozljeda nokta teža, može se dogoditi da nokat više nkada ne naraste.

Zona u obliku polumjeseca nalazi se u osnovi nokta. Polumjesc uglavnom imaju svi. U problemu su osobe koje su polumjesec imale, a sad ga nemaju. Jer, nedostatak polumjeseca upućuje na bolesti bubrega, te nedostatak proteina i vitamina A.

Zdravi nokti izgledaju rumeno, glatki su i ravni, a svako odstupanje od toga znači nedostatak vitamina, minerala, proteina, ili slabu apsorpciju i probavu. Isto tako, nokti mogu ukazati na nepravilan, ili slab rad nejkih vitalnih organa.

Jednobojni, dvobojni, istačkani

Bijeli nokti signaliziraju problem s jetrom. Bijele nokte vrlo često imaju oboljeli od hepatitisa.

Blijedi nokti s bijelim rubom oko ležišta znak su anemije i slabe cirkulacije. U pravilu su takvi nokti tanki, a nekad su još i ‘žličastog’ oblika, (izvrnuti su prema van). U liječenju pomaže pojačani unos željeza u organizam. Željezo je najbolje nadomjestiti prirodnim putem. Pomaže prehrana obogaćena zelenim povrćem, posebice špinatom.

Nokti zagasito žute boje upozoravaju na nedostatak kisika i upućuju na bolesti dišnog sustava poput: kroničnog bronhitisa, kronične opstruktivne plućne bolesti (KPB) i emfizema pluća.

Tamno crveni nokti detektiraju bolesti srca i krvnih žila. Takve nokte u pravilu imaju osobe s visokim krvnim tlakom.

Bijeloružičasti nokti upozoravaju na bolesti bubrega.

Žuti nokti s blagim rumenilom upućuju na problem sa šećerom u krvi.

Blijedoplavi nokti signaliziraju nepravilan rad srca i pluća.

Sitne bijele nepravilne točkice obično su dobroćudni ‘ožiljci’ sitnih ozljeda nokata koje s vremenom spontano išćeznu. Ali, bijele mrlje na noktima nekad upućuju na nedostatak cinka i vitamina B. Problem rješava prehrana obogaćena mesom, plodovima mora i žitaricama.

Mekani nokti alarmiraju nedostatak kalcija. Ipak, nije potrebno navaliti na mliječne prozvode bez reda i pravila. Zapamtite, kalcij se najbolje crpi iz tamnozelenog povrća.

Suhi i lomljivi nokti ukazuju na nedostatak masnih kiselina u tijelu. Taj problem lako će se prebroditi prehranom obogaćenom plavom morskom ribom poput srdelica, ili lososa koja je bogati izvor nezasićenih masnih kiselina. Također nije na odmet salatu začiniti lanenim uljem.

Nepravilne, uske, široke pruge

Nepravilne crvene pruge u bazi nokta upućuju na bolesti vezivnog tkiva, odnosno bolesti kojima je zajedničko obilježje poremećaj imunološke reakcije. Takve bolesti su: lupus, osteoporoza, artritis.

Uske bijele vodoravne pruge na jednom ili više nokata mogu biti znak neke upalne reakcije u organizmu.

Bijela vodoravna pruga preko cijeloga nokta nekad je znak trovanja arsenom ili talijem. Ipak, prije negoli se alarmira policija, treba znati kako i ozbiljne sistemske bolesti poput Hodgkinove bolesti i malarije ostavljaju takav biljeg na noktu. Bijela vodoravna pruga javlja se i kod zatajenja srca. Već prema tome je li ona utisnuta uz korijen ili se nalazi na vrhu nokta može se procijeniti vrijeme nastanka bolesti.

Dvije bijele uske vodoravne pruge na jednom ili na nekoliko nokata znak su takozvanih Muehrckeovih linija, (to su područja smanjene pigmentacije i snižene razine albumina, a to je najzastupljeniji protein u krvnoj plazmi). Poremećaj je vrlo vjerojatno posljedica akutnih i kroničnih zdravstvenih problema kao što su bolesti bubrega, ciroza jetre, ili srčani zastoj. Pruge upozoravaju i na nepravilnosti u prehrani, a također ih mogu prouzročiti infekcije, ili ozljede nokta.

Debeli nokti signaliziraju lošu cirkulaciju i probleme sa štitnjnačom , a široki, četvrtasti nokti upućuju na neuravnoteženost hormona.

Očitavaju stres i žešće bolesti

Nokti se najčešće grizu iz dosade ili velike nervoze. Naizgled ta ružna navika ne predstavlja ozbiljan zdravstveni problem, ali grickanje ne samo što nije lijepo nego signalizira visoku razinu nagomilanog stresa u organizmu. A sa stresom nema šale, jer vodi u depresiju. Osim toga, grickanjem se zna oštetiti koža oko nokta. A kako ruke čovjeku služe kao alat kojim svugdje zaviri, ranice na prstima lako se mogu inficirati. U odvikavanju od grickanja nokata pomaže lak predodređen upravo za tu namjenu. Uspjeh je zagarantiran, jer gorke nokte teško tko želi staviti u ustima.

Tamne mrlje na noktima najčešće nastaju zbog pucanja kapilara ispod nokta nakon udarca ili prignječenja. Ako se mrlje pojave bez prethodnog ozljeđivanja nokta predstavljaju puno ozbiljni zdravstveni problem. Iza tamnih mrlja može se tada kriti opaki melanom. Kod nekih ljudi tamne mrlje su posljedica psorijaza ili alergijske reakcije.

Infekcije se dugo liječe

Gljivice su najčešća infekcija nokata. Nokti napadnuti gljivicama postaju zadebljani i žutozelenog su tona. Gljivice obično ne predstavljaju ozbiljan problem, ali ako se ne liječe mogu godinama nagrđivati i uništavati nokat. Zato, čim se primjete žute mrlje na noktima treba se posavjetovati s liječnikom dermatovenerologom. Liječenje gljivica na nogama može potrajati mjesecima.

Bakterijske i virusne infekcije pogađaju kožu oko i ispod nokta.Kkoža na sve to reagira svrbežom i crvenilom oko nokata. Najbolji način sprečavanja takvih infekcija je redovita higijena i njega nokata te redovita dezinfekcija pribora za manikuru.