Vratite zdravlje i snagu: Šta jesti tokom i nakon korona virusa

Kad korona napadne organizam, najbolje bi bilo da na ovaj način vratite snagu

Tokom oporavka od kovida, najvažnije je da slušate savjete ljekara i, ako bolujete kod kuće, što više odmarate i spavate, kao i da prilagodite ishranu da bi simptomi što prije prošli.

Bol u grlu muči mnoge koji su inficirani korona virusom, naročito omikron sojem. Redovno napajanje čajem i drugim toplim napicima može da, u velikoj mjeri, olakša ove tegobe. Hidratacija je izuzetno značajna i za sve one koji imaju dijareju, kao i bol u mišićima ili visoku temperaturu.

 Kašičicu po kašičicu

Mučnina, zapušen nos i nagon za povraćanjem mogu se ublažiti većim unošenjem tečnosti. Treba stalno držati uz bolesnički krevet čaj, vodu, sokove, vodu sa limunom i medom. Najbolje je pacijenta pojiti kašičicu po kašičicu, na svakih nekoliko minuta.

Bolesniku ponudite mekanu hranu i jednostavna jela. Obično oboljeli od kovida nemaju apetit, a nisu ni u stanju da ustanu i jedu. Zato su odlično rješenje supe i čorbe, koje možete da servirate u velikoj šolji. Preporučuju se i obrano mlijeko i jogurt, pečena piletina, jaja – bez mnogo začina kako ne biste izazivali mučninu.

 Vitamini i proteini

Pacijent ne smije da gladuje. Poneki dan, kada je stanje baš loše, može da prođe samo sa tostom i čajem, ali čim se bude osjećao bar malo bolje, treba da dobija odgovarajuće hranljive sastojke. Uz meso, jaja i mliječne proizvode, treba da uzima i druge namirnice bogate proteinima poput pasulja i sočiva.

Prirodni izvori vitamina se preporučuju – masna riba i pečurke zbog vitamina D, citrusi i kiseli kupus zbog vitamina C, kao i probiotičkih svojstava.