Vrata pakla nalaze se u Turkmenistanu: Rupa u zemlji iz koje vatra ne prestaje sukljati već 40 godina

  Derveze, selo tik pored „Vrata pakla“ broji oko 350 stanovnika, iznimno je bogato naftom i prirodnim plinom, a sada dodatni prihodi dolaze i od turista koji svakodnevno dolaze da bi vidjeli „Vrata pakla“.

 

Iako ovakav prizor isprva asocira na neki drugi planet, ova užarena jama nalazi se na Zemlji, i to u srcu pustinje Karakum u Turkmenistanu.

Lokalno stanovništvo ovo mjesto je prozvalo „Vrata pakla“, jer se plamen u njemu nije ugasio već 40 godina. Plamen je nastao nesretnim slučajem kad se urušilo tlo ispod bušotine sovjetskih geologa 1971. godine. Naišli su na podzemnu komoru ispunjenu prirodnim plinom, a kad se urušila bušotina za njom je ostala rupa promjera 70 metara.

Kako su geolozi strahovali od ispuštanja otrovnog plina, odlučili su ga zapaliti. Mislili su da će plin izgorjeti za svega nekoliko dana, no vatra koju su zapalili prije četiri decenije i dalje gore.

Derveze, selo tik pored „Vrata pakla“ koje broji oko 350 stanovnika, postalo je i turistička destinacija. Lokacija ove neobične geološke zanimljivosti je oko 260 kilometara sjeverno od glavnog grada Ašgabat, područje je iznimno bogato naftom i prirodnim plinom, a sada dodatni prihod dolazi i od turista koji svakodnevno dolaze da bi vidjeli „Vrata pakla“.

(aura.ba)