Volt Dizni: Pričalo se da je zamrznut nakon smrti

5. decembra 1901. godine, u Čikagu je rođen Volt Dizni. Animator, crtač stripova, producent, režiser, scenarista, osnivač Diznilenda i kompanije “Volt Dizni”.

Volt Dizni rođen je kao četvrto, od petoro dece. Sa četiri godine preselio se u državu Misuri, gdje je prvi put dobio ohrabrenje za svoje interesovanje za crtanje. Međutim, zbog sve teže finansijske situacije porodice, Volt je napustio srednju školu sa 16 godina i pridružio se Hitnoj pomoći Crvenog krsta.

Interesantni podaci o Voltu Dizniju

Nakon službe u Crvenom krstu, Dizni se preselio u Kanzas Siti, nadajuću se da će postati novinski karikaturista.

Ujmesto toga, pronašao je posao kreirajući reklame za časopise i bioskope, a zatim se zainteresovao za animaciju.

Godine 1922. otvorio je filmski studio pod nazivom Laf-O-Gram, ali je imao finansijske probleme i zatvorio ga je 1923. Iste godine se preselio u Holivud i sa starijim bratom Rojem osnovao Diznijev studio. Nakon proizvodnje raznih kratkih, crtanih filmova, studio je 1927. počeo da pravi seriju o liku koji je Volt razvio po imenu Osvald Srećni.

Sljedeće godine, Dizni je izgubio prava na ovaj crtani film, ali nije odustao. Razvio je novi lik prvobitno nazvan Mortimer Maus, koji je kasnije nazvan Miki Maus.

Miki je zvanično ugledao svjetlost dana u kratkom filmu iz 1928. pod nazivom “Parabrod Vili”, jednom od prvih crtanih filmova koji su koristili sinhronizovane zvučne efekte. Volt je bio nezadovoljan kako je Miki zvučao, pa je odlučio da mu pozajmi svoj glas sve do 1947.

Osvojio je više Oskara nego bilo ko drugi

Dizni drži rekord po broju pojedinačnih pobjeda za Oskara (22) i kao i za nominacije za tu prestižnu filmsku nagradu (59). Dobio je četiri počasna Oskara: jednog za stvaranje Mikija Mausa, drugog (1939) za “Snježanu i sedam patuljaka”, trećeg (1942) za „Fantaziju” i njen doprinos dizajnu zvuka.

Da bi prodao ideju za “Snježanu i sedam patuljaka”, Volt ju je izveo kao samostalnu predstavu. Znajući da bi originalnu ideju “Snježane” bilo teško prodati. Dizni je okupio svoj tim i izveo šou za jednog čovjeka. On je sam odglumio cjeli film, oponašajući fizičku statuu, karakteristike i glas svakog od likova. Nakon toga ovaj crtani postaje jedan od najpoznatijih crtanih filmova na svijetu.

Volt Dizni imao je tri fakultetske diplome, iako nikada nije išao na koledž

Zbog Voltovih izuzetnih dostignuća tokom njegovog života, mnogi od današnjih prestižnih univerziteta dodjelili su mu počasne diplome. Godine 1938. Volt je magistrirao na Univerzitetu Južne Kalifornije (USC), Univerzitetu Jejl i Univerzitetu Harvard.

Uprkos glasinama, Dizni nije bio zamrznut

Postojale su teorije da je Dizni nakon smrti zamrznut, međutim ovo se ispostavilo kao netačno. Volt Dizni je preminuo u bolnici u Burbanku, 15. decembra, u 65. godini. Nedugo nakon njegove smrti, u tabloidnoj štampi su počele da kruže priče da je filmski stvaralac zamrznut u nadi da bi nauka jednog dana mogla da mu omogući da se vrati u život. On je, u stvari, kremiran, a njegov pepeo je položen u mauzolej na groblju Forest Lavn u Glendejlu, Kalifornija.

Poslednji film koji je Dizni lično nadgledao prije njegove smrti bio je “Knjiga o džungli”.