Vodu u kojoj ste skuhali makarone utrljajte u kosu i oduševite se čudom koje će uslijediti

Pored soli, odvar od tijesta sadrži i slab rastvor skrobnog ljepka, malo vitamina B-grupe, kao i vitmin E, veliki spektar minerala, uključujući soli kalcijuma, kalijuma, natrijuma, magnezijuma, željeza, fosfora, hlora, joda, bakra, hroma. Pa šta se sa tim može uraditi? Upoznajte provjerene ruske recepte

Sigurno nam ni na pamet ne pada misao da bi tečnost koja je ostala nakon kuhanja tijesta mogla da bude odlično ljekovito i kozmetičko sredstvo. Kako se može iskoristiti voda, preostala od kuhanja špageta, čuvenih pužića ili drugih običnih rezanaca – objašnjava ruski istraživač Dina Pavlovana Boljasova, doktor hemijskih nauka iz Moskve.

Pored soli, odvar od tijesta sadrži i slab rastvor skrobnog ljepka, malo vitamina B-grupe, kao i vitmin E, veliki spektar minerala, uključujući soli kalcijuma, kalijuma, natrijuma, magnezijuma, željeza, fosfora, hlora, joda, bakra, hroma. Pa šta se sa tim može uraditi? Evo provjerenih recepata:

Kompresa za otekle kapke

Natopite kozmetičke salvete (tupfere) ohlađenom vodom „od tijesta“. Naslonite ih na kapke, piše portal aura.ba, držite tako 15 do 20 minuta, zatim isperite hladnom vodom, te nanesite na kapke hranljivu kremu. Radite tako jednom dnevno dok otoci ne nestanu.

Ispucala koža ruku

Preko noći pravite kupku od tople vode, preostale od kuhanja tijesta. Držite u njoj ruke 20 minuta. Poslije kupke isperite ruke u vodi i namažite ih uljem (za masažu ili bebi-uljem), te navucite pamučne rukavice. Ponavljajte svaki drugi dan tokom dvije nedjelje.

Za brži rast kose

Utrljajte „vodu od tijesta“ u čisto tjeme glave, ostavite 10 do 12 minuta. Poslije toga isperite kosu vodom kao i obično. Sprovodite ovaj trtman, savjetuje portal aura.ba, dva puta nedjeljno do poboljšanja stanja kose.

Kupke za umorne i otekle noge

Osobe koje pate od bolova u nogama i stalno muku muče sa oteklim nogama, trebalo bi obavezno da isprobaju ovu kupku. Vruću vodu, preostalu od kuhanja tijesta, sipajte u lavor, razblažite toplom vodom iz česme i u njoj potopite stopala.

Ovu kupku za noge praktikujte 20-25 minuta prije spavanja. Kura traje dok se stanje ne poboljša. Umirujuća toplota, kao i miroelementi „u vodi od tijesta“, učiniće svoje. Stoga,  nađite vrijeme da provjerite ovaj fantastičan recept.

Mumio + med = mast za bolne zglobove

Za otklanjanje bola i upale u zglobovima, u slučaju osteohondroze i intervertebralne kile može se koristiti ova mast. Dobro isitnite 2 g mumija (računati polazeći od težine tableta) i izmješajte s nekoliko kapi vode, kašikom od dvije dječje kreme i kašikom meda.

Čuvajte na temperaturi do +20°C na tamnom mjestu. Mast utrljavajte na bolno mjesto tokom pola sata, prekrijte tkaninom i učvrstite zavojem. Nemojte koristiti polietilen kako bi koža ispod poveza mogla da diše. Ako pri utrljavanju mast bude štetila koži, malo je pokvasite vodom, savjetuje portal aura.ba. Najbolje je da proceduru sprovodite preko noći. Kura traje sve do poboljšanja.

(aura.ba)