Vodimo vas na “Vudu pijacu”: “LIJEKOVI” ZA SREĆU, DUHOVNU ZAŠTITU I ZA SVAKU BOLJKU

Tezge izgledaju kao bizarna buvlja pijaca puna vudu lutki i talismana

Bez obzira da li tražite sreću, duhovnu zaštitu ili odgovore na svoju bolest, iscjelitelji u zapadnoj Africi se slažu da je najbolje mjesto za rješenje problema odlazak na vudu pijacu “Akodesseva”, smještenu u Lomeu, glavnom gradu Toga.

U Togu, čak 60 procenata ljudi vjeruje u magijske moći, a ova vrsta fetiša je sastavni dio lokalne kulture, bez obzira na druge religije koje obožavaju.

U zemljama poput Toga, Gane i Nigerije, vudu religija je i danas jako popularna. Oni koji je praktikuju vjeruju da životinjski dijelovi i čudnovati talismani imaju iscjeliteljske moći i da mogu riješiti sve njihove probleme.

U suštini, pijaca fetiša “Akodesseva” se doživljava poput bolnice ili apoteke – to je mjesto u koje idete kada ne možete da priuštite tradicionalni tretman ili vam tradicionalni tretman nije pomogao. Na njoj ćete pronaći sve što bi vam moglo zatrebati da biste stvorili čaroliju ili izveli ritual.

Mještani na ovo mjesto ne dolaze iz zabave. Dolaze da kupe sastojke za rješavanje svojih problema ili da posjete svog sveštenika. Tezge izgledaju kao bizarna buvlja pijaca puna vudu lutki i dijelova mrtvih životinja i koliko god šokantno izgledalo, ekvivalent su apotekama.

Svi su dobrodošli na vudu pijacu, uključujući turiste koji su često zapanjeni onim što vide na tezgama za koje se kaže da su „sale za savjetovanje sa praktičarima”. Iscjelitelji stoje na raspolaganju da vam prepišu sve što je potrebno za rituale, a tajno vam mogu „smućkati“ i najbolji lijek za vašu boljku. A liječe kažu sve, od gripa do neplodnosti.

Ovo je ogromna baza za čarobne predmete i robu koja se koristi u vudu ritualima. Tako se na tezgama mogu pronaći preparirane životinjske glave, lobanje, mrtve ptice, krokodili, dijelovi kože i drugi dijelovi umrlih životinja, sve što je neophodno za izvođenje bijele magije, jer vudu ne služi da bi nanio štetu ljudima, već samo da bi liječio i činio dobro, uvjeriće vas lokalni praktičari dok obilazite tezge. Pa ko voli, nek izvoli. U svakom slučaju, posjeta vudu pijaci “Akodesseva” pruža fascinantan uvid u tradicionalnu zapadnoafričku kulturu i mnogo toga što je čini.

 

error: Content is protected !!