Vodimo vas na jezero „Zmajevo oko“ – prirodni fenomen neviđen od Jadrana do Kine: ZAŠTO SE MLADENCI KUPAJU U „ZMAJEVOM OKU“!?

Legenda kaže da je strašni zmaj svake godine na najduži dan, tražio da mu stanovnici predaju najljepšu djevicu za ženu. Nijedna od njih nije preživjela prvu bračnu noć. A kada je grčki junak Aristoles, sin argonauta Jasona, došao jedne prilike u grad, zaljubio se u djevojku koja je sutradan trebala postati Murinova žena…

 

Na sedamdesetak kilometara dugom potezu između Šibenika i Splita, gotovo da nećete naići na starosjedioca koji nije čuo za  neku legendu vezanu za jezero znakovitog naziva „Zmajevo oko“.  Ukoliko, ipak, imate sreće, susrest ćete nekog od veselih starosjedioca voljnog da Vam, uhvativši još pokoji grumen jutarnje hladovine ili večernjeg povjetarca, ispriča neku od legendi koje žive i rastu u ovome kraju… A kada saslušate neke od tih priča, shvatit ćete kako ste zasigurno na tragu priče sa čijim poukama i preporukama nećete biti na gubitku.

 Vanbračni sin

Na poluotoku Gradina, nadomak Rogoznice, kao stopalom u snijegu, među strmim stijenama koje se uzdižu do čak dvadesetak metra, uklesan je jedinstven prirodni fenomen, slano jezero, nadomak moru, a kao rukom od vapnenca odvojeno od valova. Ono što jezero čini posebnim jeste sloj sumporovodika na dnu jezera, koji svakih dvadesetak godina naglo ispliva na ključavu površinu, ubijajući sve pred sobom. Ovu pojavu, lokalno stanovništvo je kroz historiju izvezlo u legendu o zmaju koji živi na dnu jezera, i koji se budi, ubijajući sve što dotakne njegov dah, a seljani su, kako ga ne bi naljutili, svake godine nudili za žrtvu najljepšu djevojku i najdeblju ovcu iz okolnih mjesta.

U jezeru koje je povezano podvodnim kanalima sa morem, osjeća se i plima i oseka, a seljani su u tome vjekovima iščitali iz vode, je li zmaj u jezeru, ili je izašao u potrazi za hranom.

Ipak, nadasve je interesantna legenda o strašnom zmaju Murinu, vanbračnom sinu grčke boginje Here i Posejdona, koji je čuvajući zidine drevnog grada Herakleje, mnogo prije nego u pričama, svoj dom pronašao na obližnjem otoku, danas nazvanom Velika Smokvica.

Strašni je zmaj svake godine na najduži dan, tražio da mu stanovnici predaju najljepšu djevicu za ženu. Nijedna od njih nije preživjela prvu bračnu noć. A kada je grčki junak Aristoles, sin argonauta Jasona, došao jedne prilike u grad, zaljubio se u djevojku koja je sutradan trebala postati Murinova žena.

Dvoboj

Hrabri je junak izazvao zmaja na dvoboj, a kada ga je konačno smrtno ranio vješto iskovanim kopljem majstora i boga Hefesta, posutim mjesečevom prašinom boginje Atene, ovaj je bio poražen.

Od silne boli, zmaj je kanđama samom sebi iskopao oči. Jedno je bacio čak do otoka Melitie, a drugo mu je, sa izdahom skliznulo pred noge, i utisnulo se u znaku jezera. Od tuda potječe lokalni običaj da se dvoje mladih koji se vole okupaju u Zmajevom oku kako bi njihova ljubav trajala vječno.

Danas Zmajevo oko plijeni pažnju mnogih koji dolaze i prolaze kraj njega. I svi vjeruju u onaj dio legende u koji oni sami mogu i žele vjerovati. Prirodnjaci dolaze zbog izuzetnog fenomena neviđenog od Jadrana do Kine, zaljubljeni parovi dolaze ne bi li se još više zavoljeli, a humanisti, historičari, ne bi li dobili inspiraciju kuda je to mogao krenuti Murin, da sačuva zidine izgubljenog grada Herakleje. I svi oni dođu i prođu, odnoseći mrven legende u koji će ugraditi svoju sudbinu, samo priča o Zmaju idalje živi i uči o ljubavi, hrabrosti, poštenju, sebičnosti i širokogrudnosti, prošlosti i budućnosti, istrajavajući, poput istine, skrivene ispod tamne površine jezera.

Prokleta braća

Zanimljiva je i priča o trojici braće, koji su nakon smrti svojih roditelja, trebali razdjeliti naslijeđenu zemlju. Međutim, jedan od njih trojice je bio slijep, pa su se dvojica braće složila da ga prevare. Slijepi brat, pretpostavivši zlonamjerne naume, prokle braću da, ako nisu jednako razdijelili, sve potopi jezero. Tako i bi. Jezero je sa sobom odnijelo prokletu zemlju, zlonamjernu braću i nejednake međe.

 Faris ŠAČIĆ/aura.ba

Komentari

komentara