Video: Šta je uzrokovalo svjetlosni šou na nebu iznad Meksika nakon razornog zemljotresa?

Razoran zemljotres od 8.2 po Richteru koji je pogodio Meksiko City i izazvao paniku i upozorenja za cunami iza sebe je ostavio više od 200 poginulih, ali i zbunjenost onih koji su svjedočili neobičnim svjetlima na meksičkom nebu odmah nakon zemljotresa

Brojnio svjedoci neobičnog fenomena uspjeli su snimiti plave i zelene bljeskove na noćnom nebu. Neki vjeruju da je riječ o bljeskovima uslijed oštećenih dalekovoda, dok drugi tvrde da je riječ o fenomenu starom hiljdama godina.

Pojava koja podsjeća na polarnu svjetlost ponekad se javlja i uoči razornih zemljotresa, poput onog koji je 1975. godine pogodio Havaje.  Tada je nebo navodno bjeskalo i nakon potresa.

Jedna od hipoteza je da se bljeskovi u raznim bojama i oblicima javljaju zbog ionizacije iona kisika i prekidanja peroksidnih veza u nekim vrstama stijena zbog visoke koncentracije vibracija uoči i tokom podrhtavanja.

Druga tvrdi kako do pojavljivanja bljeskova dolazi zbog trenja dva ista materijala što izaziva visoku voltažu. Profesor Troy Shinbrot sa univerziteta Rutgers, koji je laboratorijski ispitao ovaj fenomen, tvrdi kako stijene različite granulacije pri trenju i pucanju u zrak puštaju visoku voltažu koja zatim elektrificira zrak i izaziva svjetlost.