Vodeći svjetski stručnjak za rak otkriva tajnu dugog i zdravog života!

Jedan od vodećih stručnjaka na svijetu za rak, David Agus daje vam savjete kako poboljšati život i produžiti ga, a ujedno i rizik od raka svesti na minimum.

Ovaj poznati doktor je na temelju svog dugogodišnjeg iskustva napisao knjigu “A Short Guide To A Long Life” ili u prijevodu: Kratki vodič za dugotrajan život. Mi vam donosimo sažeti prikaz savjeta.

 • Skinite se goli

Ovo nije bizaran savjet već će vam pomoći da na svome tijelu uočite bilo kakve nepravilnosti. Svucite odjeću i stanite ispred ogledala, dobro se pogledajte (sprijeda i straga). Potrebno je da svako toliko napravite “inventuru” cijelog tijela, a pozornost obratite i na kosu, nokte i unutrašnjost usta.

 • Ne skenirajte se na aerodromima

Ne postoji istraživanje koje pokazuje koji su dugoročni efekti skeniranja na aerodromima, tvrdi dr. Argus. Većina ljudi ne zna da vi možete odbiti skeniranje i tražiti da vas pretraže ručno.

 • Žene, odbacite potpetice

Visoke i neudobne potpetice izazivaju upale u nogama, a to može utjecati na cjelokupni tjelesni sustav. Dosta se denegerativnih bolesti veže upravo s upalama, na primjer, Alzheimerova bolest, dijabetes, karcinom, itd. Odbacite potpetice i nađite si udobne cipele.

 • Obavezna kafa za dobro jutro

Često su istraživanja pokušala povezati konzumaciju kofeina s raznim bolestima, međutim, pokazalo se upravo suprotno. Umjerena konzumacija kafe ili čaja ima blagotvorne učinke na zdravlje.

 • Jedite u isto vrijeme

Ako se pridržavate rasporeda u konzumaciji hrane, izložit ćete vaše tijelo manjem stresu. Naime, ako ste tijelo naviknuli da jedete u 13 sati i preskočite obrok, osim osjećaja gladi, skočit će razina hormona stresa kortizola koji taloži masnoće i štedi energiju. Ukratko, ako tijelo ne dobije očekivanu hranu, sabotira vaš trud da izgubite kilograme.

 • Ne sjedite toliko!

Poznato je da postoji jasna veza između vremena koje provedemo sjedeći i raznih bolesti kao što su dijabetes i kardiovaskularne bolesti. Pokrenite se i počnite vježbati, ali upozorenje: trebate vježbati više od dva puta tjedno da bi poništili štetu koju radite svom tijelu sjedenjem.

 • Ispravite se!

Loše držanje uzrokuje cijeli niz problema; bolove u mišićima, otežano disanje, probavne smetnje, glavobolje, artritis, lošu cirkulaciju, neurološke probleme, itd.

 • Izbjegavajte dodatke prehrani

Postoje brojna istraživanja koja su uzimanje vitaminskih dodataka povezali s povećanim rizikom od raka, a i nude jako malo zdravstvenih koristi. Ako uzimate vitamine, zapravo svom tijelu radite kontraefekt; tijelo stvara slobodne radikale s kojima napada ‘loše’ stanice, taj se proces može blokirati s obilnom količinom vitamina.

 • Provodite vrijeme sa djecom

Djeca, odnosno odgoj djece nas prisiljava da duže vremena ostanemo aktivni i to fizički i mentalno.

 • Popijte čašu vina

Crveno vino smanjuje rizik od srčanih bolesti, ali i ovdje je umjerenost važna; za žene se preporučuje jedna čaša dnevno, a za muškarce dvije.

 • Smijte se

Smijeh otpušta endorfin i seratonin, hormone sreće, koji će vam popraviti raspoloženje.

(dnevno.hr)