Voćni mileram kolač – topi se u ustima!

Ovo je jedan veoma osvježavajuć i kremast kolač, relativno brzo i lako se pravi, a sigurno će vas osvojiti na prvi zalogaj. Prijatno!

Sastojci

Podloga
250 grama mljevenog keksa
125 grama putera.

Krema

500 ml mlijeka
jedna kesica vanilin šećera
dva pudinga od vanilije
180 grama šećera
800 grama milerama.

Voćni žele

500 grama zamrznutog voća
7 kašika šećera
150 ml + 4 kašike vode
2 preliva za torte
dvije kesice vanilin šećera.

Priprema
Istopiti puter i prohladiti te ga dodati u keks i dobro izmiješati. Četvrtastu tepsiju, veličine 36×24 cm, obložiti pek papirom te ravnomjerno rasporediti smjesu od keksa. Dobro utisnuti i izravnati. Peći pet minuta na 150 stepeni.

Puding i šećer pomiješati sa malo mlijeka, koje ste odvojili od 500 ml, a ostatak mlijeka staviti da prokuva zajedno sa vanilin šećerom. U prokuvano mlijeko dodati puding, smanjiti temperaturu i miješati dok se ne dobije gusta masa.

U vruć puding dodati mileram pa sve dobro sjediniti. Kremu izliti preko podloge od keksa pa peći na 170 stepeni oko pola sata. Gotova krema bude i dalje mekana, ali će se stvrdnuti prilikom hlađenja. Kolač ostaviti da se sat vremena hladi na sobnoj temperaturi.

Kada je kolač gotovo ohlađen, počnite sa pripremom voćnog želea. Zamrznuto voće pomiješati sa šećerom i vodom te staviti da prokuva. Kada prokuva, maknuti sa vatre i blago izgnječiti. Preliv za torte pomiješati s vanilin šećerom i četiri kašike vode pa dodati u voće. Ponovo vratiti na vatru i kuvati dvije minute. Skinuti sa vatre i ostaviti da se prohladi dvije do tri minute. Prohlađeni žele preliti preko ohlađenog kolača i nakon toga kolač ostaviti u frižider da se hladi, dva do tri sata. Ohlađen kolač dekorisati po želji.

 

Komentari

komentara

error: Content is protected !!