VOĆE SA MEDOM – PRIRODA KOJA MILUJE

VOĆE SA MEDOM – PRIRODA KOJA MILUJE

Dar jutarnje rose

200 g opranih i očišćenih jagoda umutiti sa 2 kašike meda da se dobije kaša. Kaši dodati pola čaše mlijeka i miješati dok se ne sjedini. Služiti hladno.

Božanska poslastica

Oprane višnje očišćene od koštica obilno preliti hladnim medom i služiti sa šlagom.

Salata od jabuka

Sastojci: 4 veće kisele jabuke, 2 veće banane, sok od 2 limuna, sok od jedne pomorandže, 4 kašike meda, pola čaše isjeckanih oraha. Jabuke izrendati na krupnije rezance, banane isjeckati na tanke kolutove i preliti sokom od limuna. Napraviti preliv od soka pomorandže i meda i njime preliti voće. Posipati sjeckanim orasima i služiti sa šlagom.

Carska salata

Isjeckati 50 g badema., oprati 250 g bijelog grožđa i ostaviti da se osuši. Zrna grožđa preliti sa 4 kašike meda, i posuti bademom. Odmah služiti sa šlagom.

Voćni jogurt

Isjeckane banane i jagodičasto voće preliti jogurtom i hladnim medom po ukusu.

SVJEŽINA LJETNJE ZORE

Kafa s medom

Sastojci: 4 jaja, 6 kašika meda, 5 kašika instant kafe, 4 čaše hladnog mlijeka, pola kašičice vanile. Umućenim jajima dodati med i kafu i dobro izmiksirati. Dodati mlijeko i vanilu. Sipati u šolje

Mliječni grog

Sastojci: 4 žumanca, 4 kašike meda, 4 kašike strugane čokolade i 4 čaše mlijeka. Umutiti žumance sa medom i podijeliti u 4 visoke čaše. U svaku čašu dodati po kašiku strugane čokolade, preliti mlijekom, promiješati i poslužiti.

Tonik

Soku od pomorandže dodati jedno umućeno žumance i kašiku meda. Sve dobro pomiješati dok se ne dobije homogena masa. Dekorisati voćem i služiti u visokim čašama.

MEDENA OAZA

Crveni čaj

Oljuštiti i isjeckati dvije jabuke, jednu šargarepu i jkednu cveklu. Preliti sa dvije kašike meda i dugo miksirati.

Energija prirode

U pola litre iscjeđenog soka od višanja, jagoda ili malina, sipati jednu čašu mlijeka, sok od jednog limuna, 4 kašike meda i dobro promiješati.

Medeno sunce

Izmiksirati 600 g kajsija i breskvi, 3 čaše mlijeka i 6 kašika meda.

Hladna medovina

U litar vode sipati 150 g meda, sok od jednog limuna i dvije pomorandže. Miješati do potpunog rastvaranja meda. Napitak se servira hladan.

(aura.ba)