Vlada epidemija stresa: Ovo su fizički znakovi da “pucate po šavovima”

Napravljene su brojne studije koje dokazuju da stres utječe i na promjenu težine.


U Britaniji vlada epidemija stresa, tvrdi nutricionistica Charlotte Watts, upućujući na sedam fizičkih pokazatelja da je osoba pod pritiskom.

Watts kaže da tijelo koje je pod pritiskom brže apsorbira hranjive tvari, što znači da organizam funkcioniše brže, ali manje učinkovito.

Simptomi koji se javljaju najčešće se povezuju s nedostatkom vitamina i minerala, što uzrokuje krvarenje desni i bijele mrlje na noktima.

Nutricionistica kaže da svaki simptom ukazuje na nedostatak određenog vitamina ili minerala: ispucale usne – vitamin B6, bruksizam ili škrgutanje zubima – vitamin B5, bijele mrlje na noktima – cink, zatvor ili dijareja – magnezij, tvrdi prištići na rukama i bedrima – vitamin E, česte infekcije grla i prsnog koša – vitamin A.

Napravljene su brojne studije koje dokazuju da stres utječe i na promjenu težine.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Kalifornija u San Franciscu pokazalo je da su žene koje su prošle neki stresan događaj sklonije pretilosti od onih koje žive mirnim načinom života.

I dok većina znanstvenika tvrdi da stres ima samo negativnu stranu, grupa naučnika sa sveučilišta Northwestern u Illinoisu tvrdi da manja količina stresa može biti od koristi za stanično zdravlje.

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Cell Reports upućuje na to da kortizol, često nazvan “hormonom stresa”, može zaštititi stanice koje stare te smanjiti rizik od razvoja degenerativnih bolesti poput Alzeimerove i Huntingonove bolesti.