Vježbanje i finansije: Što više vježbate, to ste bogatiji, uvjerite se odmah!

Ljudi s višim primanjima u radne dane više sjede, ali su zato vikendom natprosječno fizički aktivni, pokazuje američko istraživanje.

 Već su ranija istraživanja povezala imovinsko stanje s većom vjerojatnošću intenzivne tjelovježbe i više vremena posvećenog tjelesnim aktivnostima u usporedbi s ljudima nižih primanja. No ti nalazi temelje se na procjenama ispitanika o vlastitim navikama koje su se pokazale vrlo nepouzdanom mjerom fizičkih aktivnosti, pišu znanstvenici u časopisu Preventive Medicine.

Za potrebe sadašnjeg istraživanja znanstvenici su ispitali prihode i podatke o aktivnosti 5206 odraslih osoba koje su nosile uređaje za mjerenje aktivnosti sedam dana. U usporedbi s ljudima s prihodima manjima od 20.000 dolara godišnje, oni koji su zarađivali najmanje 75.000 dolara godišnje imali su 1,6 puta veće izglede realizirati preporučeno umjereno vježbanje u trajanju od 150 minuta ili intenzivno u trajanju od 75 minuta tokom dva dana.

Tokom čitave sedmice bogatiji su imali 1,9 puta veće izglede ispuniti preporuke o sedmičnom vježbanju.

 “Ispunjavanje preporuka o tjelesnoj aktivnosti važno je za dugovječnost, bolju kvalitetu života, mentalno i kognitivno zdravlje te prevenciju kroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 2 i raka”, kaže voditelj istraživanja Kerem Shuval, ravnatelj istraživanja pri Američkom društvu za borbu protiv raka u Atlanti.

 Siromašniji manje sjede

Samo u pogledu ukupnog vremena provedenog u sjedenju i stajanju na mjestu bolje su rezultate imali oni s nižim prihodima – manje su sjedili i mirno stajali.

“Iako su manji izgledi za one s nižim primanjima da će ispuniti preporuke o tjelesnoj aktivnosti, ipak žive manje sjedilačkim životom i imaju više laganijih aktivnosti”, kazao je Shuval. “Kako bismo poboljšali svoje zdravlje, moramo nastojati manje sjediti, više se kretati i pokušati uklopiti više vježbanja u naš sedmični raspored”.

Prema istraživanju, bogatije osobe imale su prosječno 9,3 minute manje lagane tjelesne aktivnosti i provele su prosječno 11,8 minuta više sjedeći.  Bogatiji ispitanici prosječno su proveli 4,6 minuta više u umjerenom i intenzivnom vježbanju.

“To se pretvara u više od pola sata dodatnog vježbanja tjedno kod bogatijih što rezultira opipljivom dobrobiti za zdravlje”, kaže Shuval.