Vježba za bolju cirkulaciju i pamćenje: LUPKAJTE PRSTIMA “NEBESKI BUBANJ” NA POTILJKU

Lupkanjem nebeskog bubnja, tačke u predelu potiljka, stimuliše se cirkulacija, rad malog mozga, poboljšava memorija, tvrde tai či čuan instruktori i ljubitelji či gonga.

Za one koji ne znaju, či gong je drevna kineska vještina, koja pomaže boljoj cirkulaciji stimulišući energetske tačka koje su povezane s određenom regijom na tijelu ili nekim unutrašnjim organom.

“Jedan od energetskih centara je i tačka „Yui gen“. Veoma često koristimo i termin „nebeski bubanj“ dok izvodimo stimulaciju navedene tačke lupkanjem prstima u predjelu potiljka. Energetski centar u predjelu potiljka “Yui gen” odgovara položaju malog mozga koji je smješten u zadnjem dijelu lobanje, a odgovoran je za kontrolu mišićne mase, otkucaja srca i disanja. Lupkanjem prstima u predjelu potiljka stimulišemo rad malog mozga, poboljšavamo memoriju i sluh, podstičemo kreativnost i nadahnuće – objašnjava za “Novosti” Valentina Šljivić, tai či čuan i či gong instruktor.

U Kini tačku „Yui gen“ nazivaju i „jastuk od žada“
“Važnost energetskog centra Yui gen jednak je vrijednosti žada u kineskoj kulturi. Žad je veoma cijenjen zato što predstavlja ljepotu, milost i čistoću. Kako kaže kineska poslovica, „Zlato ima vrijednost, žad je neprocjenjiv.“

Kako se izvodi vježba
Zatvorite dobro uši dlanovima, da ne čujete spoljne zvukove. Raširite laktove toliko da osjetite kako vam se spajaju lopatice, kičma je prava, vrat je izvučen prema nebu. Zatvorite lagano oči.
Uši su zatvorene dlanovima, prsti prirodno rašireni tako da zahvataju zadnji dio lobanje. Kažiprst postavite na srednji prst, zatim spuštajte blagi udarac sa kažiprstom na predio potiljka. U isto vrijeme radite sa lijevim i desnim kažiprstom.

Lupka se devet puta
Dok lupkate prstima, kuckajte i zadnjim zubima, gornji o donji kao da grickate (ne prejako) kako biste stimulisali životnu energiju „či“ i njeno kretanje iz bubrega. Zadnji veliki zubi, kao i uši korespondiraju bubrezima. Stanje naših ušiju reflektuje stanje naših bubrega.

Kada završite, oslušnite zvuk u ušima. Čućete svoj zvuk energije, zvuk čija. Ako čujete „kššššš“, znajte da isti takav zvuk ima i morska školjka. Ili ćete čuti „bmbmbm“ kao jak vodopad. Zatim, u isto vrijeme naglo pustite dlanove kao da ste otpustili vakum. Čućete „puhh“.

Na ovaj način poboljšavate i pojačavate snagu, jačinu, vibraciju vašeg sluha i održavate optimalno zdravlje oba uha.