Vještačka inteligencija i besmrtnost: Od 2045. ćemo živjeti vječno!

Predviđa da će kroz narednih 30 godina tehnologija napredovati te da ćemo u budućnosti koristiti lijekove koje ćemo putem nanobotova ubacivati u krvotok, a oni će štititi naš imunološki system od bolesti

Poznati futorolog Ray Kurzweil tvrdi kako će 2045. godine umjetna inteligencija dosegnuti razinu koja će biti milijardu puta naprednija od naše

Ray Kurzweil, naučnik i najpoznatiji svjetski futorolog, poznat je po teoriji singularnosti i izjavama da bi ljudi mogli živjeti vječno. U nedavnom intervjuu objasnio je načine na koje bi ljudi, uz pomoć tehnologije i razvoja medicine, trebali postati besmrtni.

Kurzweill je istaknuo 2045. godinu kao ključnu kada bi “umjetna inteligencija mogla dosegnuti razinu koja će biti milijardu puta naprednija od današnje ljudske inteligencije”. No, mogli bi započeti “besmrtni proces” čak i ranije.

“Mislim da ćemo oko 2029. godine doći do toga da će medicinska tehnologija svake godine dodavati još jednu godinu života ljudima”, rekao je Kurzweil.

Predviđa da će kroz narednih 30 godina tehnologija napredovati te da ćemo u budućnosti koristiti lijekove koje ćemo putem nanobotova ubacivati u krvotok, a oni će štititi naš imunološki system od bolesti. U slučaj teške bolesti, poput raka, problem bi riješio novi softver koji bi nanoboti skinuli s interneta. (aura.ba)

Ray Kurzweil,