Vjerski praznici: Na Bogojavljenje 19.1. tačno u ponoć pogledajte nebo i zamislite želju!

Po Pravoslavnoj crkvi, na dan kada je, po predanju, božji glas objavio da je Isus njegov sin – Bogojavljenje, biće uslišene sve želje. Na bogojavljensko veče, kaže predanje, otvaraju se nebesa. Treba jasno zamisliti želju, pa u ponoć pogledati u nebo i poželjeti da se ona ostvari.
Jedan od najvećih praznika Srpske pravoslavne crkve – Bogojavljenje se obilježava 19. januara i nepokretan je praznik, odnosno datum se ne mijenja. Tog dana se, prema Bibliji, poslije krštenja Isusa Hrista u rijeci Jordan, koje je obavio Jovan Krstitelj, Sveti duh u vidu goluba spustio na rame Isusovo i začuo se glas Boga Oca s neba. Tako se Bog javio u tri ličnosti: Oca, Sina i Svetog Duha.

Evo nekih narodnih vjerovanja u vezi Bogojavljenja

Bogojavljensku vodicu nekada su pile trudnice da bi se „otvorile kao nebo na Bogojavljenje,“ pa da se lako porode. Ta se voda sipa i u bunar kako bi se pročistio, a u stara vremena osvećena vodica davala se bolesnicima koji nisu mogli da odu u crkvu na pričest.

Običaj je bio da neudate djevojke stave ogledalce pod jastuk, noć pred Bogojavljenje jer se vjerovalo da će sanjati muškarca za koga će se udati.

Nekada su mlade djevojke na bogojavljensko jutro odlazile na izvor, bacale pokoje zrno pšenice i kukuruza u njega, izgovarajući: „Kako ide voda, tako da ide i berićet u naše njive“. Zatim bi zahvatile vodu i odnosile je do kućnog praga, gdje su ih čekali ostali ukućani.

U nekim dijelovima na Balkanu, među pravoslavnim stanovništvom, postojao je i običaj da se ovako zahvaćena bogojavljenska voda daje ostalim ukućanima da piju preko sjekire kako bi se izbjegle svađe među njima tokom naredne godine.

Većina običaja i obreda je bila podstaknuta željom za zdravljem, pa je bilo uobičajeno, a to može samo onaj ko je zdrav, da se izjutra, prije izlaska sunca, obavi ritualno kupanje u reci.

Zato se za Bogojavljenje u rijeku baca Časni krst, a mladi se takmiče da do njega stignu i prvi ga uhvate. Krst, koji bi trebao da bude napravljen od zaleđene prošlogodišnje bogojavljanske vodice, onom ko prvi dopliva do njega, donosi sreću tokom cijele godine.

Provjerite kakvo će godina biti

Običaj je da se na Bogojavljenje izađe na neku vjetrometinu, iznese malo pepela i pušta pomalo iz ruku. Tako se određuje koji je vetar „pobijedio“. Ako duva istočni vjetar, godina će biti sušna, ako duva jugo, biće kišna, ako duva zapadnjak, biće rodna, ali i olujna, a ako je prevladao sjeverac, biće hladna.