Vjerovanja koja se vezuju za trudnice i bebe: ako trudnici ne ispuniš želju, iskočit će ti čmičak!

Nema trudnice koja tokom drugog stanja nije čula najrazličitija vjerovanja vezana za trudnoću, karakter i pol bebe. Ova su najrasprostranjenija:

– ako svekrva “preskoči” trudnu snahu dok ona sjedi, beba će biti preslikana baba. Veliki broj baka I nana na Balkanu vjeruje u ovo pa sa željom da unuče liči na njih, primjenjuje ovaj “ritual”.

– ako trudnice nešto poželi, a želja joj se ne ispuni, beba će na tijelu imati biljeg u znaku mamine želje, a onom ko želju nije ispunio, pojaviće sa čmičak u oku. Zato se, između ostalog, kaže: “Ispunjavaj trudnicama svaku želju”.

– kada se buduća mama mnogo smije, to je znak da će dijete biti radosno i živahno. Ako je pak, muči neraspoloženje, njeno dijete će biti ozbiljnije. Ovo vjerovanje čak ima i određeno utemeljenje u nauci jer je dokazano da beba “osjeća” sve dok je u maminom stomaku, odnosno da se majčine emocije reflektuju na nju pa samim tim njen psihološki razvoj počinje prije rođenja.

– dan kada mama prvi put osjeti bebine pokrete, biće dan bebinog rođenja.

– kada trudnica osjeti potrebu za nekom hranom, ne smije da u tom trenutku dodiruje stomak jer može da ostavi “biljeg” na nekom dijelu bebinog tijela, i to u obliku hrane koja joj se jede u tom momentu.

– žena u trudnoći ne bi trebalo da stomak dodiruje ni dok pije kafu kako beba ne bi imala žute mrlje po tijelu.

Postoji niz vjerovanja koja “određuju” pol bebe:
– “uzak” stomačić znak je da će se roditi dječak

– pol bebe otkriva i tamna linija na maminom stomaku. Ako je do pupka, rodiće se djevojčica, ako je iznad pupka, “biće sin”.

– ukoliko trudnica povraća, nosi djevojčicu. Ako je mučnine zaobilaze, beba je muškog pola.

– prema vjerovanju, pol čak može da otkrije i način na koji mama podiže maramicu- ako to učini sa dva prsta, dobiće kćerku. Zgrabi li je cijelom šakom, neka se spremi za rođenje sina.

– visoko postavljen trudnički stomak jeste stomak žene koja nosi dječaka, obrnuto je znak da na svijet dolazi još jedna djevojčica.

Vjerovanja prate mamu sve do porođaja pa joj “savjetuju” da prije odlaska u porodilište na ruku stavi crveni konac kako bi bebu zaštitila od uroka.

A kad se beba rodi, zdrava i sretna, mamu čeka nova “obaveza” koju žene odavno ne ispunjavaju. Vjerovanje kaže da za vrijeme babina koje traju 40 dana nakon porođaja, majka ne smije da pere kosu.