Vjera u bolje sutra: OPTIMISTI ŽIVE DUŽE!

Nauka nam poručuje da pozitivno razmišljanje na dnevnom nivou i vjera da će nam okolnosti ići naruku povoljno utiču na zdravlje.

Pritom, kada već razmišljamo, bolje je da nam sopstvene misli služe, nego da nas sabotiraju. Rezultati opsežne studije sprovedene na Medicinskom fakultetu u Bostonu, pokazali su da je bolje čašu posmatrati kao polupunu, nego obrnuto, jer su veće šanse da ćemo živjeti duže.

U istraživanju su učestvovale žene, čije ponašanje je praćeno 20 godina, odnosno muškarci čiji pristup životu je analiziran tokom perioda od čitavih 30 godina. Nakon isključivanja drugih faktora, kao što su bavljenje sportom i ishrana, ispostavilo se da su optimisti u prednosti u poređenju sa pesimistima. Preciznije, 25 procenata najpozitivnijih dama u pomenutoj grupi imalo je 15 procenata veću šansu za duži život. Sa druge strane, pokazalo se da je kod muškaraca ta mogućnost nešto niža, i iznosi 10,9 procenata.

Pored toga, ovo istraživanje je pokazalo da najpozitivniji učesnici ove studije (kako žene, tako i muškarci) imaju daleko veću vjerovatnoću da dočekaju natprosječno dug život. To bi u brojkama značilo da optimista ima 1,5 put veću šansu da doživi više od 85 godina, u odnosu na pesimistu, što, složićete se, nije malo.

error: Content is protected !!